Osmo "Lusu" Ahlqvistin murha Kotkassa 1995

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Kotkanpoika
Alokas
Viestit: 20
Liittynyt: Pe Touko 18, 2007 11:28 am

Osmo "Lusu" Ahlqvistin murha Kotkassa 1995

Viesti Kirjoittaja Kotkanpoika » La Touko 19, 2007 9:58 am

Voisiko joku tietäväinen kertoa tästä? Eli miksi, milloin ym. "Lusu" Ahlqvist tapettiin? Omat tietoni rajoittuvat muistikuviin siitä, että Lusu oli jonkinlainen gangsteri ja ammuttiin kotipihallaan (?!) Ketkä olivat asialla? Kaikki detaljit tervetulleita!

Tunnen Lusun pojan, itse asiassa hän oli parini lukion vanhojen tansseissa. Olen myös kyläillyt heillä useamman kerran, ystävystynyt "hurjan vahtikoiran" eli rottweilerinsa kanssa ja täytyy myöntää, että heidän talonsa on kerrassaan upea ja kellarikerroksesta löytyvä vankila on *kröhm* aika erikoinen yksityiskohta...

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3381
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR » La Touko 19, 2007 10:40 am

Olenkin jo odottanut topiccia Lususta. Erittäin mielenkiintoinen tapaus. Surmaajanahan hääri Jari Kolivaara ja selvästi palkattuna. Ai asuvat vielä loppuperhe samassa talossa? Surmatessa haavoittui myös sylissä ollut poika.

Lusulla oli monenmoista bisnestä kuntosalista humuhommiin (lehtien mukaan) koitan kaivaa lisää tietoa asiasta ja postata joku päivä ison jutun.

Tampereen Tyttö
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4495
Liittynyt: Su Huhti 01, 2007 8:18 pm

Viesti Kirjoittaja Tampereen Tyttö » La Touko 19, 2007 7:33 pm

Alibissa oli aikoinaan kattava kertomus Lususta. Oli kait absolutisti rosvo, mikä on aika harvinaista.

Tunnen Lusun pojan, itse asiassa hän oli parini lukion vanhojen tansseissa.
Tuo on mielenkiintoista, onhan nimimerkkisi kotkanpoika... :lol:
-Takuulla, sano Tampereenlikka!
Pahuus on hirvein mielensairaus.

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3381
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR » Pe Touko 25, 2007 4:14 pm

Olisikos jollain ystävällisellä rikoslehtien harrastajalla aikaa tehdä tästä referaatti. Ei meinaan mun kokoelmista tällä hetkellä löydy.

KW
Alokas
Viestit: 6
Liittynyt: To Kesä 14, 2007 1:07 pm
Paikkakunta: Helsinki,Pariisi,Marseille

Viesti Kirjoittaja KW » To Kesä 14, 2007 1:12 pm

Palvelin joskus hamassa menneisyydessä..(siis kaksikymmentä vuotta sitten) Haminan varuskunnassa ja siellä puhuttiin että Kymen jääkäripataljoonan erään komppanian Vääpeli Ahlqvist olisi ollut läheistä sukua Lusulle...eikä herralla itselläänkään olisi välttämättä ollut kovin puhtaita jauhoja pussiissaan....kovan näköinen tyyppi kuitenkin...tietääkö kukaan oliko tällä mitään perää vai oliko kyseessä paikallinen urbaani legenda.

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6437
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Pe Kesä 15, 2007 10:25 am

Olin jo ihan unohtanut tämän tapauksen.

Osmo "Lusu" Ahlqvist oli kotkalainen liikemies ja huumepomo, joka ammuttiin kotiovellensa huhtikuussa 1995. Ikää "Lusulle" oli kertynyt 49 vuotta.

Ampujana toimi silloin 30-vuotias Jari Kolivaara. Kolivaaraa jouduttiin jahtaamaan oikein urakalla, sillä mies pakeni pitkin Porvoon moottoritietä. Kiinnijäämistä ei kuitenkaan voitu välttää.

"Lusun" sylissä ampumishetkellä ollut 3-vuotias poika kärsi myös tapauksesta, hän nimittäin menetti toisesta korvastansa kuulon.

Kolivaara tuomittiin marraskuussa 1995 elinkautiseen, mutta hän ei paljoa piitannut oikeuden päätöksestä: hän kuunteli oikeudenistunnon aikana korvalappustereoita (asiasta nousi kohu)!

Kolivaara tuomittiin joulukuussa 1995 vajaan viiden vuoden vankeuteen paristakymmenestä eri rikoksesta, mm. tapon yrityksestä, törkeistä pahoinpitelyistä ja törkeästä huumerikoksesta.

"Lusun" huumeliigan jäseniä tuomittiin hänen kuolemansa jälkeen moniin rangaistuksiin.

Mielenkiintoinen tieto on vielä se, että "Lusun" henkivartijana toiminut Esa Toikka tuomittiin Vantaan käräjillä kesäkuussa 2001 kymmeneksi vuodeksi vankeuteen törkeistä huumausainerikoksista. Kyseistä huume- ja rahanpesujuttua käsiteltiin oikeudessa ennätykselliset 47 päivää.

C-Bane
Alibin satunnaislukija
Viestit: 130
Liittynyt: To Huhti 26, 2007 3:31 pm

Viesti Kirjoittaja C-Bane » La Kesä 16, 2007 10:16 pm

Ampujana toimi silloin 30-vuotias Jari Kolivaara. Kolivaaraa jouduttiin jahtaamaan oikein urakalla, sillä mies pakeni pitkin Porvoon moottoritietä. Kiinnijäämistä ei kuitenkaan voitu välttää.
Eikai sitä erikoisemmin jahdattu. Poliisi bongasi liikenteestä varastetun Mitzun ja silloin poliiseilla ei ollut vielä tietoa murhasta. Normaali takaa-ajo ja Kolivaara ajoi päin poliisiautoa lopulta. Heitti aseen autosta kesken takaa-ajon, joka tallentui poliisien videolle. Etsivät aseen ja alkoivat lopulta laskeen 1+1 = 11 jne.

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6437
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Ti Kesä 26, 2007 12:03 pm

Löysin tälläisen "Lusun" murhaajaa Jari Kolivaaraa koskevan uutisen Turun Sanomien arkistosta:
Turun Sanomat 15.9.2004 kirjoitti:Kaksi Kakolan vankia tuomittiin ulkomaalaisen vangin pahoinpitelystä

Kaksi Lounais-Suomen vankilan eli Kakolan vankia on tuomittu samalla osastolla olleen ulkomaalaisen vangin pahoinpitelystä kahdeksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Turun käräjäoikeus kovensi törkeästä pahoinpitelystä antamaansa tuomiota, koska väkivallanteon motiivi oli ainakin osin rasistinen.

Jani Rinne, 29, löi ulkomaalaista metalliputkella päähän ja Jari Kolivaara, 40, teräaseella keskivartaloon Kakolan käytävällä maaliskuun 19. päivä. Uhri sai teräaseen iskusta hengenvaarallisia vammoja. Syyttäjä vaati miehille ensisijaisesti rangaistusta tapon yrityksestä, josta ei oikeuden mukaan saatu näyttöä.

Yhdessä suunniteltu

Uhri oli tullut tuomittujen kanssa samalle osastolle muutama päivä ennen väkivallantekoa. Tuomitut olivat suunnitelleet pahoinpitelyn yhdessä.

He olivat menneet selliin aseet mukanaan odottamaan ulkomaalaisen tuloa ja hyökänneet hänen kimppuunsa käytävällä. Uhri vietiin pahoinpitelyn jälkeen Medihelillä Turun yliopistolliseen sairaalaan hoidettavaksi.

Kolivaara oli uhkaillut osastolle tullutta ulkomaalaista heti alussa ja käskenyt tätä poistumaan osastolta tumman ihonvärin takia.

Rinne oli kertonut esitutkinnassa, että osastolla ei suvaita varsinkaan huonosti käyttäytyviä ulkomaalaisia. Oikeudessa hän selitti pahoinpitelyn syyksi ainoastaan uhrin huonon käytöksen. Oikeudessa kumpikin miehistä kiisti rasistisen motiivin.

Rinne tunnusti pahoinpidelleensä ulkomaalaista yhdessä toisen henkilön kanssa ja lyöneensä itse uhria metalliputkella päähän. Kolivaara kiisti osallisuutensa koko tapahtumaan. Hän ei kertomansa mukaan edes ollut tapahtumapaikalla.

Uhri kuitenkin tunnisti tekijöiksi molemmat tuomitut, mitä oikeus piti uskottavana.

Tuomitut joutuvat korvaamaan uhrille kivuista ja särystä 3 000 euroa.

Törkeästä pahoinpitelystä voidaan tuomita vähintään vuosi ja enintään kymmenen vuotta vankeutta.
Eipä taida Kolivaara vapautua vankilasta vielä moneen vuoteen.
Viimeksi muokannut Aizerbaidzan, Su Elo 05, 2007 3:04 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Queen Candy
Alokas
Viestit: 9
Liittynyt: Ti Heinä 17, 2007 6:18 pm

Viesti Kirjoittaja Queen Candy » Ke Heinä 18, 2007 10:54 pm

Saiko Kolivaara elinkautisen?
Tietääkö kukaan miten tapaukseen liittyi joku Mattila niminen tyyppi? suomi24 foorumilla oli maininta siitä.

Avatar
Blues
Philip Marlowe
Viestit: 1217
Liittynyt: Ti Heinä 17, 2007 3:11 pm
Paikkakunta: Aurinkoinen Etelä

Viesti Kirjoittaja Blues » To Heinä 19, 2007 2:07 pm

Mua tää Lusun tapaus ei jostain syystä ole kamalasti koskaan kiehtonut. Ilmeisesti siksi, että jonkun verran tuttuja on joutunut välillisesti tai välittömästi tekemisiin kyseisen ihmisen kanssa.
Mutsi on joutunut joskus aikanaan tunnistamaan Lusun, erään Kotkassa sattuneen tapauksen yhteydessä, ja ei, en millään lailla halua mollata Suomen poliisitoimia tuolloin kultaisella kuuskyt luvulla, mutta äitini taluttaminen poliisiputkan ovelle tunnistamaan kyseistä henkilöä, on mun mielestäni hieman tahditonta...:roll:

Paljonhan Lususta huhuja liikkui, ja liikkuu edelleen. Se on sitten ihan kuulijan korvassa, mitä uskoo, mitä ei.

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6437
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Ke Marras 07, 2007 5:56 pm

Helsingin Sanomat 4.2.1992
Vankivaunusta karannut kiinni Helsingissä

Kolmas Helsingin rautatieasemalla vankivaunusta karannut vanki on saatu kiinni. Poliisi otti vankivaunusta 6. tammikuuta karanneen Jari Henrik Kolivaaran kiinni perjantaina illalla Helsingissä yksityisasunnosta muun poliisitehtävän yhteydessä. Yhdessä Kolivaaran kanssa karanneet kaksi muuta vankia saatiin kiinni Espoossa tammikuun 8. ja 9. päivän välisenä yönä. Vankeja oltiin siirtämässä Riihimäen keskusvankilasta Helsinkiin, kun he Helsingin rautatieasemalla pakenivat va. . .

Helsingin Sanomat 10.2.1992
Vaarallinen vanki karkuteillä

Kaksi vankia karkasi Riihimäen keskusvankilasta lauantai-iltana. Miehet kiipesivät muurin yli ja pakenivat heitä odottaneella autolla Helsinkiin, jossa toinen vankikarkureista ja pakomatkaa avustanut lomavanki jäivät kiinni. Toinen vankikarkuri, helsinkiläinen 27-vuotias Jari Kolivaara jatkoi pakoaan autolla, eikä häntä vielä sunnuntaina ollut tavoitettu. Miestä pidetään vaarallisena, ja hänen uskotaan liikkuvan pääkaupunkiseudulla. Poliisipartio kiinnitti huomiota vankikarkureiden p. . .

Helsingin Sanomat 31.10.1995
Ahlqvistin surmaaja oli täydessä ymmärryksessä

KOTKA - Osmo Ahlqvistin murhasta syytetty Jari Kolivaara oli mielentilatutkimuksen mukaan täydessä ymmärryksessä surmatessaan Ahlqvistin Kotkassa. Kotkan käräjäoikeudessa jatkuneessa oikeudenkäynnissä syyttäjä pyrki osoittamaan, että huumeliigaa johtaneen Ahlgvistin surma oli palkkamurha. Kolivaaraa syytetään murhasta ja murhayrityksestä. Hän on tunnustanut ampuneensa Ahlqvistin, mutta väittää tehneensä sen kiivastuksissaan. Kolivaara ampui myös Ahlqvistin poikaa, joka. . .

murhatutkija
Parranpäristäjä
Viestit: 67
Liittynyt: Pe Heinä 20, 2007 1:31 pm
Paikkakunta: HELSINKI <

lusu juttu

Viesti Kirjoittaja murhatutkija » Su Joulu 16, 2007 6:08 pm

eikös lusu olisi nyt 61-vuotias jos olisi elossa

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12928
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ke Joulu 26, 2007 10:07 pm

Onko tämä osio nyt vain Osmo "Lusu" Ahlqvist vs. Jari Kolivaara vai otetaanko mukaan Kolivaaran aiemmat rötökset? No anyway, mutta Kolivaara oli muistaakseni saanut syytteen jo ennen Ahlqvistin ampumista ja syyte koski amfetamiinin piikittämistä 12-vuotiaaseen poikaan, pedofiiliksi oletetun miehen tavaroiden varastamisesta sekä tapon yrityksestä jonkun liikenneriidan takia. Näitä juttuja käsitteli - edelleen siis muistaakseni, Helsingin käräjäoikeus huhtikuun lopulla 1995.

Muistaako joku enempi ja lisää?
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

EuroJR
Sherlock Holmes
Viestit: 3381
Liittynyt: Ma Maalis 26, 2007 7:26 pm
Paikkakunta: Costa del Crime

Viesti Kirjoittaja EuroJR » To Joulu 27, 2007 7:36 pm

ALIBI 11/88 - vapaasti siteerattuna ja lyhennettynä

LOVIISAN MONIMILJOONALIIGAN VYYHTI PURKAUTUU

Poliisi on tehnyt jo 166 pöytäkirjaa, pidättänyt ja kuulustellut syylliseksi epäiltyinä yli sata ihmistä, takavarikoinut autoja, työkaluja ja tavaroita keskikokoisen kauppaliikkeen valikoiman verran.

Kaikki pyöri yhden ja saman miehen ympärillä. Keikkamiehille annettiin autoja yksinomaan sitä varten, etä he kävisivät tietyissä paikoissa varkaissa. Tavarat tuotiin ennalta sovittuun paikkaan, josta liigan pääpomona alusta alkaen toiminut ja monta kertaa aikaisemminkin poliisin kanssa kuurupiiloa leikkinyt "Lusu" Osmo Olavi Ahlqvist (42), välitti ne myyntiverkostonsa kautta edelleen.

Ahlqvist tuomittiin kesällä Lahden raastuvanoikeudessa neljäksi vuodeksi vankeuteen, ja Kotkassa leivotaan parhaillaan toista kookasta kakkua.

Organisaatio oli toiminut siten, että eri puolilla maata liikkuvat varkaat hankkivat rahaksi vaihdettavia tavaroita: kaikkea voista lakaisukoneisiin. Ne vietiin sitten ennalta sovittuihin varastopaikkoihin, joissa maksettiin näistä 10-20% tavaran todellisesta arvosta. Jälleenmyynti hoidettiin olemassa olevin myyntiketjuin. Tästä liigasta on verkkoja muihin, enemmän tai vähemmän linkittyneihin rikollisorganisaatioihin.

Anastetun tavaran arvo on kohonnut jo yli viiden miljoonan markan, ja lisää paljastuu joka päivä.
-------------
POMON KOTI ON VARSINAINEN "KETUNPESÄ"

Lusu rakensi Kotkan Tavastilaan vuoden 1987 aikana tilavan tiilitalon. Se sijaitsee rauhallisella paikalla yksityistien päässä viidakkomaisten pensaiden reunustaman joen rannassa. Jyrkkä jokitörmä takaa rauhallisen paikan ja kauniin maiseman.

Arviolta reilusti yli miljoona markkaa maksaneen talon rahoituksessa ja pomon tuloissa on joidenkin mielestä jättiläismäinen ristiriita. Mitkään selitykset korttiringissä vallinneesta taidosta ja tuurista eivät ole saaneet virkamiehiä vakuuttuneiksi. Lusun mielestä asioiden tarkempi syynäys kuuluu virkamiehille, jotka siitä palkkaakin nauttivat.

Oikeuteen jätetty valokuvaraportti Lusun "ketunkolosta" kertoo, että isäntä oli varustautunut monen asian varalle. Talon pohjakerrokseen rakennettiin erehdyttävästi vankiselliä muistuttava "vierashuone". Tämä kielii Lusun huumorintajusta. Myös kuntosalilaitteita varten oli oma tilava huoneensa. Sieltä johti myös viattomalta näyttävältä vaatekaapin sisältä salakäytävä, joka eteni 30-40 metriä maan alla ja tuli ulos lähellä auton parkkipaikkaa. Huhujen mukaan pakoreitin varrella, käytävän vieressä olisi myös salainen bunkkeri.

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6437
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » To Joulu 27, 2007 7:56 pm

Doctor Lecter kirjoitti:No anyway, mutta Kolivaara oli muistaakseni saanut syytteen jo ennen Ahlqvistin ampumista ja syyte koski amfetamiinin piikittämistä 12-vuotiaaseen poikaan, pedofiiliksi oletetun miehen tavaroiden varastamisesta sekä tapon yrityksestä jonkun liikenneriidan takia. Näitä juttuja käsitteli - edelleen siis muistaakseni, Helsingin käräjäoikeus huhtikuun lopulla 1995.

Muistaako joku enempi ja lisää?
Helsingin Sanomat 15.12.1995 uutisoi tuon jutun tuomiosta. Kolivaara sai, kaksi viikkoa aiemmin saamansa elinkautisen päälle, vajaat viisi vuotta vankeutta paristakymmenestä eri rikoksesta, muun muassa tapon yrityksestä, törkeistä pahoinpitelyistä ja törkeästä huumerikoksesta.

Vastaa Viestiin