Kuka surmasi Johann Hägerströmin 2004 ?

Suomessa tapahtuneet vielä selvittämättömät henkirikokset

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Greg Medavoy
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 35
Liittynyt: Pe Loka 12, 2007 10:27 pm

Kuka surmasi Johann Hägerströmin 2004 ?

Viesti Kirjoittaja Greg Medavoy » Ke Huhti 15, 2009 10:47 pm

Selailin Poliisi-TV:n arkistosivuja ja törmäsin tällaiseen tapaukseen. Muistan lukeneeni jutusta lehdistä, mutta en löytänyt siitä täältä tai laajemmin netistä enempää. Onkohan tapaus selvinnyt, tai onko jollain lisää tietoa tai linkkejä? Alla Poliisi-TV:n sivuilta kopioimani teksti:

Kuka surmasi Johann Hägerströmin?
Hägerström.jpg
Hägerström.jpg (21.64 KiB) Katsottu 7163 kertaa
RYMATTYLÄ
21.10.2004 - 22.7.2005

Turun saaristosta Rymättylästä löytyi heinäkuussa merestä mattoon kääritty mies. Turkulainen pariskunta teki kauhistuttavan löydön kesken kesäisen meriretkensä. Poliisin pyynnöstä he hinasivat mattokäärön rantaan, jossa varmistui viimeistään, että kyseessä oli todellakin kuollut mies.

Alusta alkaen oli selvää, että kyseessä oli henkirikos. Poliisilla ei ollut aluksi tietoa miehen henkilöllisyydestä, mutta pian kävi ilmi, että vainaja oli lokakuussa Helsingistä kadonnut liikemies Johann Willem Hägerström. Hägerstöm on poliisille tuttu mies entuudestaan. Hänen hämärään menneisyyteensä sisältyy muun muassa talousrikoksia.

Poliisille on vieläkin arvoitus, miten Helsingistä kotoisin ollut mies oli joutunut Rymättylään. Vuonna 1945 syntynyt Hägerström ilmoitettiin kadonneeksi 21. lokakuuta. Viimeinen havainto hänestä on Helsingistä Museokadulta, jossa hän liikkui hopeanharmaalla Smart-autolla. Auto löytyi myöhemmin Töölöstä.

Etsimme tapaukseen liittyviä vihjeitä. Niistä voi ilmoittaa Raision poliisille tai Poliisi-tv:n omaan vihjenumeroon. Erityisesti poliisia kiinnostavat katoamispäivän tapahtumat Helsingissä, muun muassa harmaan Smart-auton liikkeet, sekä katoamisajankohtaan liittyvät epätavallisesti käyttäytyneet ihmiset ja oudot autot Rymättylässä.

Kuva oli pudonnut pois. Lisätty
-NILS-

Greg Medavoy
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 35
Liittynyt: Pe Loka 12, 2007 10:27 pm

Re: Kuka surmasi Johann Hägerströmin?

Viesti Kirjoittaja Greg Medavoy » Ke Huhti 15, 2009 10:49 pm

Myös tällainen löytyi Googlen avulla, lähteenä siis http://www.rannikkoseudunsanomat.fi, josta alla suora lainaus:

Käsipainot kiinnostavat

Rymättylän ruumiista etsitään yhä vihjeitä

Keskusrikospoliisi tutkii edelleen Rymättylästä viime kesänä löytyneen ruumiin arvoitusta. Nyt poliisia kiinnostavat havainnot voimailuun tarkoitetuista käsipainoista: Onko Rymättylästä tai lähiseudulta anastettu tai kadonnut muovipäällysteisiä käsipainoja?
Helsinkiläisen Johann Hagerstörmin kohtaloa on selvitelty siitä saakka, kun veneilijä löysi miehen ruumiin Kirveenrauman sillan alta viime kesänä. Mies oli joutunut henkirikoksen kohteeksi.
Asiaa koskevat havainnot voi ilmoittaa Keskusrikospoliisin Turun yksikölle, p. 02-281 5552 (virka-aikana).

Rannikkoseudun arkisto 9.6.2006

Matula
Tarkastaja Morse
Viestit: 972
Liittynyt: Ti Huhti 10, 2007 6:31 pm

Re: Kuka surmasi Johann Hägerströmin?

Viesti Kirjoittaja Matula » Pe Huhti 17, 2009 10:38 pm

Tämäpäs on pitkästä aikaa mielenkiintoinen avaus! Nyt kaipaisin Doctorin taustatietoja. Eikö tästä tapauksesta todellakaan ole enempää tietoa ?
Tapaus Ulvila
MissHolmes kirjoitti:
Siksi, että poliisi on minusta jotenkin vajaavaisesti aloittanut koko tutkinnan, minusta välillä tuntuu, että se jalanjälkikin voi olla vaikka naapurin sedän.

Greg Medavoy
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 35
Liittynyt: Pe Loka 12, 2007 10:27 pm

Re: Kuka surmasi Johann Hägerströmin?

Viesti Kirjoittaja Greg Medavoy » Pe Huhti 24, 2009 10:19 pm

Onko tosiaan niin, että tästä henkirikoksesta ei löydy enempää tietoa? Muistelen, että tästä olisi ollut isompiakin kirjoituksia aikanaan iltapäivälehdissä...

Helmie
Komisaario Köster
Viestit: 1792
Liittynyt: Ti Tammi 06, 2009 5:55 pm

Re: Kuka surmasi Johann Hägerströmin?

Viesti Kirjoittaja Helmie » La Helmi 12, 2011 3:58 pm

En ole ikinä kuullutkaan tällaisesta tapauksesta. :shock: Eipä pahemmin löytynyt googlettamalla tietoa. Onko tapaus selvinnyt jo??

Aizerbaidzan
Fitz ratkaisee
Viestit: 6337
Liittynyt: Su Touko 13, 2007 12:22 pm

Re: Kuka surmasi Johann Hägerströmin?

Viesti Kirjoittaja Aizerbaidzan » Su Helmi 13, 2011 10:13 am

Laitan tänne 3 uutista, jotka löysin Turun Sanomien arkistosta:

Turun Sanomat kirjoitti:http://www.ts.fi/arkisto/haku.aspx?ts=1 ... 0:316491,0

Rymättylästä löytyneen ruumiin henkilöllisyys selvitettiin

Turun Sanomat 26.7.2005 4:00:26

Turun Sanomat, Rymättylä

Raision poliisi sai varmistettua Rymättylästä löytyneen miehen ruumiin henkilöllisyyden lauantaina. Tutkinnanjohtaja Pasi Rinteen mukaan uhri on ulkopaikkakuntalainen ja keski-ikäinen mies. Tarkempia tietoja ei voida luovuttaa vielä julkisuuteen, koska kaikkia miehen omaisia ei ole vielä tavoitettu.

Moottoriveneellä ohi ajanut ulkopaikkakuntalainen löysi vedessä kelluvan ruumiin säkkikäärössä Rymättylässä Varsinais-Suomessa perjantaina iltapäivällä. Ruumis löytyi Airismaan ja Kaksostensaarten välisestä salmesta Kirveenrauman sillan alta.

Miehen kuolintapa ei ole vielä tiedossa tässä vaiheessa. Poliisi tutkii tapausta henkirikoksena.

- Mahdollisista epäillyistä ei voida tässä vaiheessa kertoa enempää, Rinne kertoi maanantaina.

Ulkoisen tarkastuksen perusteella poliisi arvioi, että ruumis on ollut vedessä kuukausia. Miehelle on tehty ruumiinavaus, mutta kuolinsyy ei ole vielä tiedossa.

Mahdollisista havainnoista tai muista tiedoista pyydetään ilmoittamaan Raision poliisille numeroon (071) 874 5025.
Turun Sanomat kirjoitti:http://www.ts.fi/arkisto/haku.aspx?ts=1 ... 0:316722,0

Keskusrikospoliisi Rymättylän
henkirikoksen tutkinnan johtoon


Turun Sanomat 27.7.2005 4:01:05

Poliisi on jatkanut veneilijän Rymättylästä löytämän ruumiin kohtalon selvittämistä. Nyt tutkimuksia johtaa keskusrikospoliisi (Krp) yhteistyössä Helsingin, Turun ja Raision poliisin kanssa.

- Tutkinnan johtaminen siirtyy keskusrikospoliisille, koska on käynyt ilmeiseksi, että tutkimukset tulevat keskittymään paljon laajemmalle kuin Raision kihlakunnan alueelle, tutkinnanjohtaja Teijo Ristola Krp:sta kertoi tiistaina.

Miehestä oli tehty katoamisilmoitus viime vuoden puolella. Poliisi ei ole vieläkään onnistunut tavoittamaan uhrin kaikkia omaisia, joten keski-ikäisen mieshenkilön tarkemmat tiedot halutaan pitää salassa, vaikka poliisi tietää hänen henkilöllisyytensä.

Tieto miehen kuolinsyystä varmistuu vasta tarkempien oikeuslääketieteellisten tutkimusten valmistuttua.

Ruumis löytyi Airismaan ja Kaksosten saaren välisestä salmesta Kirveenrauman sillan alta perjantaina.
Turun Sanomat kirjoitti:http://www.ts.fi/arkisto/haku.aspx?ts=1 ... 0:316936,0

Poliisi kaipaa vihjeitä
Rymättylän henkirikoksesta


Turun Sanomat 28.7.2005 4:00:46

Poliisi kaipaa yleisövihjeitä Rymättylän henkirikoksesta lokakuun puolivälin ja lokakuun lopun väliseltä ajalta vuodelta 2004. Lähiomainen ilmoitti vuonna 1945 syntyneen Helsingistä kotoisin olevan miehen kadonneen tuolloin.

- Jos kukaan on nähnyt joitain epäilyttäviä henkilöitä, ajoneuvoja tai esineitä tuona aikana Rymättylässä Kirveenrauman sillan alla, niistä tulisi kertoa poliisille. Myös tuona aikana sattuneet pienet mökkimurrot, joista ei ole viitsitty ilmoittaa poliisille, kiinnostavat, rikosylikomisario Teijo Ristola krp:sta sanoi.

Vihjeet voi soittaa Raision poliisin numeroon (071) 874 5025.

Veneilijä löysi ruumiin Rymättylästä vedestä kellumassa perjantaina.

Poliisi uskoo, että ruumis on pudotettu sillan läheisyyteen. Ristolan mukaan poliisi on tavoittanut lähes kaikki uhrin lähiomaiset, joista yksi on matkoilla ja saa tiedon palattuaan.

Oikeuslääketieteellisiä tutkimuksia on tehty, mutta kuolinsyytä tai tekotapaa ei ole saatu vielä selvitetyksi. Ristola arveli keskiviikkona, ettei niitä saada aina edes selvitetyksi tapauksissa, joissa ruumis on ollut kauan aikaa vedessä.
Ihmeen vähällä mediahuomiolla päässyt henkirikos. Helsingin Sanomien arkistosta ei löytynyt ainuttakaan tapausta koskevaa uutista.

Peräkylän Maigret
Komisaario Köster
Viestit: 1841
Liittynyt: Ke Heinä 04, 2007 11:17 pm
Paikkakunta: Pariisi

Re: Kuka surmasi Johann Hägerströmin?

Viesti Kirjoittaja Peräkylän Maigret » Su Helmi 13, 2011 6:15 pm

Kuuluisiko sarjaan "Tekijä(t) tiedetään mutta kun näyttö ei riitä". Taitaa olla nämä rikokset tehty ammattimaisen viileän kylmästi laskelmoiden ja kun inohimot eivät roihua niin ei tule virheitäkään.

Tai onhan tuokin virhe kun ruumis löytyi. Mutta ei sellaisia virheitä että näyttöä tekijään olisi.

vivy
Tarkastaja Clouseau
Viestit: 681
Liittynyt: Ma Joulu 08, 2008 1:11 pm

Re: Kuka surmasi Johann Hägerströmin?

Viesti Kirjoittaja vivy » La Helmi 19, 2011 12:30 am

Muistan kyllä, että tapauksesta oli paljonkin uutisia iltapäivälehdissä. Mitään ketjussa mainitsematonta ei kyllä tule mieleen.. Käsipainojen ja Smartin haeskelu juu, kuolinsyytä ei taida julkisuudessa olla ollut, jos on edes saatu selvitettyä varmasti. Uskon myös, että poliisilla on tekijä varsin hyvin tiedossa, mutta näyttöä ei vaan ole.
"Better a murder than a misdiagnosis."
- Dr. Gregory House

matlockb
6 miljoonan dollarin mies
Viestit: 4508
Liittynyt: Ma Maalis 29, 2010 6:17 am

Re: Kuka surmasi Johann Hägerströmin?

Viesti Kirjoittaja matlockb » La Helmi 19, 2011 11:47 am

Motiiviksi tulee ensimmäisenä kyllä mieleen "liiketoimet", jotka eivät kaikki varmasti päivänvaloa kestäneet (tämän voi päätellä siitä että uhri oli tuomittu talousrikoksista).
Jos uhrin auto löytyi Töölöstä, mutta hän asui muualla päin Helsinkiä, olisi pitänyt alkujaan alkaa selvittelemään, ketä on mahdollisesti ollut siellä tapaamassa ja tutkia valvontakamerakuvat läheisistä kahviloista esimerkiksi (tosin kuvat tuskin olivat enää tallessa kun ruumis löytyi eikä ehkä ole kyetty varmistamaan päivää, jolloin auto ja todennäköisesti JH on Töölöön päätynyt).
Kuvittelisi että teletunnistetiedot on tutkittu, mutta jos on hämäräperäisiä liiketoimia niin varmaan ne hämärät liiketoimet on hoidettu esimerkiksi prepaid-liittymien avulla.

Mantua
Sammakkoprofessori
Viestit: 443
Liittynyt: La Tammi 08, 2011 11:44 pm
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Kuka surmasi Johann Hägerströmin?

Viesti Kirjoittaja Mantua » La Helmi 19, 2011 12:26 pm

Onkohan miehellä omaisia? Kyllä jotenkin olettaisi edes omaisten nostattavan tällaisen tapauksen myöhemminkin takaisin mediaan, jos surmaajat jäävät epäselviksi tai ratkaisevat vihjeet puuttuu.

Näytöt
Sammakkoprofessori
Viestit: 437
Liittynyt: Pe Touko 22, 2009 4:11 pm

Re: Kuka surmasi Johann Hägerströmin?

Viesti Kirjoittaja Näytöt » To Helmi 24, 2011 3:05 pm

Mantua kirjoitti:Onkohan miehellä omaisia? Kyllä jotenkin olettaisi edes omaisten nostattavan tällaisen tapauksen myöhemminkin takaisin mediaan, jos surmaajat jäävät epäselviksi tai ratkaisevat vihjeet puuttuu.
Niin, ja jos on, missä maassa nuo omaiset ovat? Ensisilmäyksellähän tämä Johann Willem Hägerström vaikuttaisi suomenruotsalaiselta. Mutta tarkemmin katsottuna hän ei olekaan Johan Wilhelm, eikä edes saksalaismuotoinen Johann Wilhelm, vaan etunimien perusteella hän olisi hollantilainen. Onkohan tämä ruotsinkielinen sukunimi hänen alkuperäinen nimensä, vaiko vasta myöhemmin esim. avioliiton yhteydessä otettu? Myöskin tuo poliisin kommentti siitä että kaikkien omaisten tavoittaminen on ollut hidasta voisi viitata siihen että hänellä olisi vaikka lapsia aikaisemmasta avioliitosta jossakin muualla kuin Suomessa.

Mantua
Sammakkoprofessori
Viestit: 443
Liittynyt: La Tammi 08, 2011 11:44 pm
Paikkakunta: Jyväskylä

Re: Kuka surmasi Johann Hägerströmin?

Viesti Kirjoittaja Mantua » La Helmi 26, 2011 9:22 am

Näytöt kirjoitti:
Mantua kirjoitti:Onkohan miehellä omaisia? Kyllä jotenkin olettaisi edes omaisten nostattavan tällaisen tapauksen myöhemminkin takaisin mediaan, jos surmaajat jäävät epäselviksi tai ratkaisevat vihjeet puuttuu.
Niin, ja jos on, missä maassa nuo omaiset ovat? Ensisilmäyksellähän tämä Johann Willem Hägerström vaikuttaisi suomenruotsalaiselta. Mutta tarkemmin katsottuna hän ei olekaan Johan Wilhelm, eikä edes saksalaismuotoinen Johann Wilhelm, vaan etunimien perusteella hän olisi hollantilainen. Onkohan tämä ruotsinkielinen sukunimi hänen alkuperäinen nimensä, vaiko vasta myöhemmin esim. avioliiton yhteydessä otettu? Myöskin tuo poliisin kommentti siitä että kaikkien omaisten tavoittaminen on ollut hidasta voisi viitata siihen että hänellä olisi vaikka lapsia aikaisemmasta avioliitosta jossakin muualla kuin Suomessa.

jotenkin tulee tunne, että hänellä ei ole kovinkaan läheisiä sukulaisia ai omaisia ollut- jos tavoittaminenkin hankalaa. ja ulkonäkö antaa jotenkin kuvan urakeskeisestä tai jollaintapaa yrittäjähenkisestä ihmisestä. Bisneksethän tietty on voineet olla mitä vaan. Harvemmin kukaan normaali mattokauppias tai Siwan kassa joutuu maton sisään ja ulapalle..
Kauheaa spekulaatiota, mutta entä jos tapaukseen liittyykin joku ylempi taho, joka kiristänyt sukulaiset olemaan hiljaa tapauksesta ja Johann´n elämän yksityiskohdista? tai sitten ihan vaan pelko ajaa saman asian, vaikkei varsinaista kiristystä tapahdukkaan. -> Jokuhan Johann´in mattoon on rullannut ja surmannut, ja hän mitä todennäköisimmin on vapaalla, ellei toisista rikoksista ole kiinni tai kuollut syystä tai toisesta.

Näytöt
Sammakkoprofessori
Viestit: 437
Liittynyt: Pe Touko 22, 2009 4:11 pm

Re: Kuka surmasi Johann Hägerströmin?

Viesti Kirjoittaja Näytöt » Ke Touko 02, 2012 11:53 pm

Peräkylän Maigret kirjoitti:Kuuluisiko sarjaan "Tekijä(t) tiedetään mutta kun näyttö ei riitä". Taitaa olla nämä rikokset tehty ammattimaisen viileän kylmästi laskelmoiden ja kun inohimot eivät roihua niin ei tule virheitäkään.

Tai onhan tuokin virhe kun ruumis löytyi. Mutta ei sellaisia virheitä että näyttöä tekijään olisi.
Näissä tapauksissa joissa ruumis on päällisin puolin yritetty hävittää hyvinkin suunnitelmallisesti, mutta sitten kuitenkin löydetty, tulee aina jotenkin mieleen se että onko kuitenkin tarkoitettukin että ruumis tulee löydetyksi. Tuo kyseinen löytöpaikka on varsin tiheää saaristoa, jossa on paitsi merta, niin myös rantaa joka puolella. Myös veneilyliikennettä on tuossa Kirveenrauman salmessa paljon ja aivan vierestä löytyy kongerssikeskus Rymättylän Herrankukkaro, joten jos tuolla on ruumis mereen pudotettu, niin pudottajan on kyllä pitänyt tietää että ruumiin löytyminen myöhemmin on enemmänkin todennäköistä.

Eli tuntuisi siltä että Hägerström olisi surmattu löytöpaikkansa läheisyydessä ja sitten suhteellisen hätäisesti ruumis on hävitetty mereen. Tai sitten tuo vaihtoehto että ruumis on tarkoitettukin löydettäväksi.

MissMarble
Alokas
Viestit: 14
Liittynyt: Ma Huhti 16, 2012 2:13 pm

Johan Hägerström

Viesti Kirjoittaja MissMarble » Pe Heinä 20, 2012 8:03 pm

Hänen nimensä oli Johan Hägerström. Helsinkiläinen mies jonka yritys harjoitti vientiä ja tuontia ainakin Venäjän kauppana ja ehkä muuallakin. Siitä tulee itselleni ainakin mieleen, että olisikohan raha-asioissa tullut jotain kärhämää, joka päättyi näin ikävästi.

Lähiomaisia oli kyllä kuten kellä tahansa, ja ihan suomalaisia hekin.

Tunsimme hänet pintapuolisesti mieheni kanssa, koska viihdyimme samoilla Helsingin surffirannoilla n. 1985 - 1990. Sen jälkeen emme häntä tavanneet, emmekä tiedä mihin suuntaan hänen liiketoimintansa tai muutenkaan asiansa menivät.

Oli aikamoinen järkytys kuitenkin nähdä hänen, niistä ajoista aika lailla pulskistunut kuvansa Poliisi TV:ssä.

Toivoisin, ettei tapauksen selvittämistä ole lopetettu, vaan omaisetkin saisivat edes jotain tietoa ja sitä kautta rauhan mieleensä.

MissMarble
Alokas
Viestit: 14
Liittynyt: Ma Huhti 16, 2012 2:13 pm

Re: Kuka surmasi Johann Hägerströmin 2004 ?

Viesti Kirjoittaja MissMarble » La Elo 04, 2012 10:34 pm

Lisäänpäs edelliseen kirjoitukseeni, että hän oli ilmeisesti pappi ennen liikettoimintaan ryhtymistään.
Piti rippileirejäkin, joissa opetti lapsia surffaamaan.

Vastaa Viestiin