Jokelan koulusurmat 7.11.2007

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.
Avatar
VoDKa
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4913
Liittynyt: Ke Marras 07, 2007 5:17 am
Paikkakunta: Better place.

Re: Jokelan koulu ja ampumavälikohtaus (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja VoDKa »

10 vuotta jo. Niin se aika lentää.

Olen tavannut muutamia henkilöitä joita myös tuo Alametsä on haastatellut juttuunsa ja olen samaa mieltä siinä, että Pekan kohdalla ongelmaksi koitui ihan puhtaasti puutteellinen mielenterveystyö. "Ota tästä pilleri ja piristy"-tyyppinen hoito mitä silloin (ja varmaan edelleenkin turhan usein) tarjottiin ei ollut todellakaan riittävää ja yhdessä näiden kaikkien ongelmien kanssa lopputulos oli mitä oli. Joskus olen myös miettinyt sitä, että jos Pekka ei olisi päätynyt ampumaan luokkatovereitaan, olisiko Kauhajokeakaan koskaan tapahtunut? Luulen että ei olisi. Vaikka Matti ei suoraan koskaan kai viitannutkaan siihen että inspiroitui Pekan tekemisistä, niin uskon silti vahvasti että kyllä siinä on sellaisena voimakkaana ponnikkeena nämä Jokelan asiat olleet kuitenkin. Enkä nyt tarkoita tällä sitä, että jotenkin Jokelan tekijän omaisten pitäisi tuntea syyllisyyttä myös Kauhajoesta. Eivät he olisi voineet mitenkään Kauhajokea estää Pekan tekojen jälkeen, vaan kyseessä oli toisen nuoren miehen oma itsenäinen päätös toistaa tapahtumia.

Kiitos Lecter jutun tänne laittamisesta. Mitään uuttahan tuossa ei sikäli tullut ainakaan minulle, tiesin jo vuosi Jokelan tapahtumien jälkeen jälkihoidon pettäneen pahasti esimerkiksi useimpien omaisten kohdalla, eikä ollut kauhean suuret luulot siitä että tapahtuman keskipisteessä olleetkaan välttämättä olisivat saaneet kovin hyvää hoitoa. Silminnäkijöiden ja paikalla olleiden määrä oli kuitenkin niin suuri, että kun yhtäkkiä pitäisi saada useammalle sadalle järkevästi keskusteluapua pienellä paikkakunnalla sellaisen tapahtuman jälkeen mitä ei Suomessa ole aiemmin nähty, niin eihän se voi onnistua täydellisesti. Eräällä tapaa Jokelan todistajat ja omaiset ovatkin siis olleet ikään kuin koekaniineja sen suhteen miten tälläisen tragedian jälkeen voidaan yrittää jälkihoitoa ja kriisiapua antaa.

One day I might just disappear and you will never find me. Nobody will ever find me.

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond (George Lazenby)
Viestit: 11798
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Jokelan koulu ja ampumavälikohtaus (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa »

Sota ryssää vastaan ja Saksan kanssa&vastaan se vasta synnyttikin luontaisen koelabran. Mielestäni on turhaa edes kuvitella, että joku epävakaa psykologi voisi auttaa traumatisoitunutta. Kyllä meillä on ihan dna:ssa kirjoitettu keinot, kuinka päästä yli vittumaisista tilanteista. Niissä roikkuminen, päinvastoin, pahentaa tilannetta. Mutta tuohan se toki leipää terapeuteille, kun joku heikkopeikko pakotetaan heistä riippuvaiseksi.

Jos psykologit&terapeutit kaikenlaiset oikeasti auttavat näitä pääsemään yli, niin pitäisi olla miljoonia psykologeja auttamaan meitä, jotka olivat New Yorkissa tuolloin ja niitä, jotka sitä telkkarista katsoivat. Johtuukohan epäilyni muslimiutta kohtaan siitä, etten saanut terapiaa, kun tuplafallokset tippuivat ja sen vuoksi ajattelen "väärin"? Hmmmm?

Ei ne mitään terapiaa kaipaa, joukkosurmia tulee ja menee. Se on arki vuonna 2017.
Ironiainjektio: Mitä enemmän injektiot, sitä enemmän infektoit (tuore tutkimus). Tästä syystä virustaudit ja syövät saavat usein vallan boostaamisen jälkeen. Olkaa viisaita ja pysähtykää hetkeksi.
aumari
Axel Foley
Viestit: 2055
Liittynyt: Ke Touko 22, 2013 1:46 pm

Re: Jokelan koulu ja ampumavälikohtaus (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja aumari »

Nuoret ei kokemukseni mukaan todellakaan halua puhua aikuisen ammattilaisen kanssa, mieluummin he puivat asioita porukassa keskenään. Siinäkin on ongelmansa kun toiset ovat nähneet ja toiset olleet muuten lähellä, toiset ovat herkempiä ja toiset erilaisia avautumisessaan.
tj_eme
Jack Bauer
Viestit: 919
Liittynyt: Ke Helmi 10, 2010 1:22 pm

Re: Jokelan koulu ja ampumavälikohtaus (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja tj_eme »

Ansiokas juttu entiseltä oppilaalta ja myös lehdeltä. Olen itsekin käynyt keskikoulun ja lukion Jokelassa 1970-80 luvuilla. Oman tyttäreni luokkatoverin veli kuoli tuossa ammuskelussa ja monen tutun lapset olivat koulussa tuolla ampumisen tapahtuma-aikaan.

Muuten tuossa jutussa ollaan aika lailla asian ytimessä, mutta itsemurha-alttius oli alueella melkoisen kovaa jo aikaisemmin. Omista koulukavereista Jokelasta teki jo 1980-luvun alkupuolella itsemurhan kaksi ja rikosten uhriksi on joutunut muutama. Prosentti on aika kova yhteen kouluun ja arvelen syytekijöiden olevan ennallaan monella tapaa. Olihan se PEAnkin teko omalla tavallaan laajennettu itsemurha.
Avatar
Valoviikate
Christopher Lorenzo
Viestit: 1507
Liittynyt: Pe Helmi 22, 2008 7:12 pm
Viesti:

Re: Jokelan koulu ja ampumavälikohtaus (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja Valoviikate »

Linkissä myös video.
Rehtorin poikkeuksellisesta kuulutuksesta repesi hysteria – Joni, 26, kertoo tv:ssä nyt tarkasti, mitä Jokelassa tapahtui

Julkaistu: 19.4. 17:18

Jokelan koulusurmaaja kohotti aseen Joni Aaltosta kohti ja laukaisi. Joni ehti väistää ja selvisi. Samalla penkillä englannintunnin alkua odottanut Aaltosen ystävä kuoli.

– Pekka tuli yläkertaan, käveli vessaan, katsoin vaan, et okei, ei siinä mitään. Pekka tulee tänne näin ihan täysin rauhallisin askelin, täysin ilmeettömänä kävelee vaan kohti ja jää siihen parin metrin päähän seisoskelemaan. Odottelee sit vaan, katsoo silleen, aha okei ja sit vaan pamahtaa silmien väliin. Saman tien kun ase pamahti mä juoksin palo-ovesta ulos ja rappusista alas ja ulos rakennuksesta, 26-vuotias Joni Aaltonen kertoo liki 10 vuoden takaisesta koko Suomea koskettaneesta tragediasta, Jokelan koulusurmasta, Katastrofin anatomia -ohjelmassa.

”Ilmeisesti väistin hänen ampumalinjaansa alitajuntaisesti, koska luoti ei osunut minuun. Laukaus oli selvästi osoitettu minuun. Pekka Auvinen ei sanonut meille mitään käytävässä ollessaan, emmekä mekään puhuneet hänelle mitään”, Joni Aaltonen kertoi esitutkinnassa tapahtumista.

Oman koulun oppilas 18-vuotias Pekka-Eric Auvinen murhasi kuusi oppilasta sekä koulun terveydenhoitajan ja rehtorin Jokelan koulukeskuksessa Tuusulassa 7. marraskuuta 2007. Jokaiseen uhriin osui enemmän kuin yksi laukaus.

Hätäkeskus sai ilmoituksen asiasta kello 11:43.

Poliiseja odotti lohduton näky

Vain 15 minuuttia aikaisemmin Auvinen oli sulkenut kotitietokoneensa. Sen jälkeen hän oli ajanut polkupyörällä koulun pihaan ja mennyt E-siivestä sisään rakennukseen. Ensimmäisen uhrinsa hän ampui kello 11:42 ja viimeisen kello 11:55-11:57. Uhrit valikoituivat poliisin mukaan sattumalta.

Katastrofin anatomia -ohjelmassa kuullaan Joni Aaltosen lisäksi kahta opettajaa sekä paikalle menneitä poliiseja.

Noin kaksi tuntia hälytyksestä tuli ilmoitus yhdestä vessasta, että tekijä oli löytynyt. Auvinen oli ampunut itseään päähän. Hän kuoli Töölön sairaalassa kello 22:14 samana iltana.

Poliisi yritti kaikin tavoin varmistaa, voidaanko ammuttuja vielä pelastaa. Näky koulurakennuksessa oli kuitenkin lohduton.

– Valitettavasti koulusurmissa tilanne on sen laatuista, että se on teloitusta. Tässä tapauksessa kenellekään uhreista ei ollut mitään tehtävissä. Kun kävelin siihen aulaan, missä oli useita ammuttuja lapsia, opiskelijoita, siinä oli kännykkä yhdelläkin henkilöllä vieressä. Siinä äiti soitti ja jouduin itse katsomaan ja toteamaan, tuohon puheluun ei enää kukaan vastaa. Tämä ehkä kuvaa parhaiten sitä tunnelmaa, mikä siellä koulussa sisällä oli. Siellä huokui, täällä on taisteltu, täältä on yritetty paeta, on päästy pakenemaan. Osa ei valitettavasti päässyt, ylikomisario Timo Leppälä kertoo ohjelmassa.

Joni Aaltonen pakeni koululta monitoimitalolle. Hänellä oli kova huoli kaveristaan.

– Yritin soittaa pari kertaa monitoimitalolta, josko se vastaisi kuitenkin, mutta ei se vastannut ikinä. Kaveri siellä käytävällä menehtyi sitten kuitenkin. Hän istui mun vieressä piilossa sen tilanteen aikana. Hän ei nähnyt Pekkaa ollenkaan, hän luki lehteä vaan siinä eikä tajunnut sitä tilannetta ollenkaan. Semmoinen päivä oli 7.11.2007, Joni Aaltonen kertoo ohjelmassa silmät kyynelissä.

Ei kuullut rehtorin kuulutusta

Rehtori oli ehtinyt kuuluttaa, että jokaisen pitää pysyä luokassa eikä luokasta saa poistua ja ovet pitäisi pitää lukossa. Joni Aaltonen ei kuullut kuulutusta, koska hän oli vessassa. Hänen kaverinsa ei saanut kuulutuksesta selvää, kun se oli niin ”hätäinen”.

Kuulutus aiheutti hämmennystä poikkeuksellisen pyynnön takia. Rehtori pyysi pysymään luokissa, kun yleensä poistumisharjoituksissa luokista poistuttiin hallitusti. Opettaja Kim Kiuru törmäsi käytävällä hysteerisiin oppilaisiin, joista yksi sanoi, siellä ammutaan.

– Eräs toinen kollega, joka oli ollut rakennuksen toisessa päässä juoksi sisäpihan kautta C-siivestä sisään. Juoksi käytävää pitkin meidän luokse ja sanoi sitten, että kuka ampuu ja missä on ammuttu ja siellä on uhreja. Siinä vaiheessa mä vasta sitten käsitin, että kyseessä on koulun oma oppilas, abiturientti, Kiuru kertoo.

– Se oli aika ehdoton kaveri mielipiteissään ja kun mä tiesin, jos tämmöinen tapahtumasarja on käynnistänyt, niin hän ei välttämättä lopeta siitä ennen kuin hän päätynyt johonkin päämäärään tai itse kuollut, Kiuru kertoo Auvisesta ohjelmassa.

”Pani vihaksi, että oli koulun oma oppilas”

Hänelle samoin kuin koulussa tuolloin kieltenopettajana toimineelle Elina Kortekalliolle on ollut vaikea hyväksyä sitä, että ampuja oli oman koulun oppilas.

– Pani vihaksi, oli kaiken kaikkiaan epämiellyttävää, että koulun oma oppilas. Olisi ollut helpompi hyväksyä, jos olisi ollut joku muu kuin koulun oma oppilas, Kiuru sanoo.

Ohjelmassa haastatellaan myös Pekka-Eric Auvisesta psykologisen profiilin tehnyttä kriminaalipsykologian dosenttia Helinä-Häkkänen-Nyholmia. Hän kuvailee Auvista tekohetkellä patologiseksi narsistiksi, joka oli viehtynyt väkivaltaan ja samaistunut koulumassamurhaajiin.

Poliisitutkinnassa selvisi, että Auvinen oli suunnitellut joukkomurhaa pitkään, maaliskuusta 2007 alkaen. Auvinen oli käynyt harjoittelemassa ammuntaa noin kuukautta aikaisemmin Helsingissä.

Auvisen ensimmäinen ampuma-aselupa hylättiin. Auvinen teki uuden lupahakemuksen 18.10.2007 heikkotehoisemmalle aseelle. Lupa myönnettiin seuraavana päivänä.

Jokelan koulusurmaa käsittelevä Katastrofin anatomia -ohjelma esitetään Nelosella maanantaina 24. huhtikuuta. Lähteenä käytetty myös poliisin esitutkintapöytäkirjoja.
Sari Autio
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005176915.html
peimari
Poliisikoira Rex
Viestit: 254
Liittynyt: Pe Syys 18, 2009 3:57 am

Re: Jokelan koulu ja ampumavälikohtaus (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja peimari »

poistettu sekava teksti.
-NILS-
Avatar
dazu
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4672
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Jokelan koulu ja ampumavälikohtaus (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja dazu »

VoDKa kirjoitti:Olen tavannut muutamia henkilöitä joita myös tuo Alametsä on haastatellut juttuunsa ja olen samaa mieltä siinä, että Pekan kohdalla ongelmaksi koitui ihan puhtaasti puutteellinen mielenterveystyö. "Ota tästä pilleri ja piristy"-tyyppinen hoito mitä silloin (ja varmaan edelleenkin turhan usein) tarjottiin ei ollut todellakaan riittävää ja yhdessä näiden kaikkien ongelmien kanssa lopputulos oli mitä oli. Joskus olen myös miettinyt sitä, että jos Pekka ei olisi päätynyt ampumaan luokkatovereitaan, olisiko Kauhajokeakaan koskaan tapahtunut? Luulen että ei olisi. Vaikka Matti ei suoraan koskaan kai viitannutkaan siihen että inspiroitui Pekan tekemisistä, niin uskon silti vahvasti että kyllä siinä on sellaisena voimakkaana ponnikkeena nämä Jokelan asiat olleet kuitenkin. Enkä nyt tarkoita tällä sitä, että jotenkin Jokelan tekijän omaisten pitäisi tuntea syyllisyyttä myös Kauhajoesta. Eivät he olisi voineet mitenkään Kauhajokea estää Pekan tekojen jälkeen, vaan kyseessä oli toisen nuoren miehen oma itsenäinen päätös toistaa tapahtumia.
Mielestäni psykologi Pertti Luukkonen kommentoi tätä Pekan hoidon "puutteellisuutta" hyvin, myös tänne Murha.infoon kirjoittamissaan kirjoituksissa.
PL kirjoitti, että jos Pekka olisi kertonut lääkärille aikomuksistaan joukkomurhan suhteen, olisi hän varmasti päässyt mielenterveyshoitoon. Mitään tällaista Pekka-Eric ei tälle lääkärille kuitenkaan kertonut.
Media otti välittömästi teon jälkeen kiinni mielenterveyshoidon puutteellisuuteen Pekka-Eric Auvisen tapauksessa, mutta on ansiokkaasti sivuuttanut ja peitellyt tämän Luukkosen esiin tuoman faktan.
Kylmä fakta on, että Pekan saaman hoidon puutteellisuus ei ainakaan pelkästään johtunut hoitavan tahon puutteellisesta toiminnasta, vaan kyse oli myös Pekan oman toiminnan puutteellisuudesta. Mielestäni voidaan sanoa, että Pekka ei itseasiassa halunnut mielenterveyshoitoon.

Tapaus aloitti kuitenkin edelleen jatkuvan keskustelun mielenterveyshoidon puutteellisuudesta ja tarpeesta lisätä "psykiatrian" resursseja. Tässä on sekin huvittava seikka, että kun kritisoidaan Pekan saaman hoidon puutteellisuutta, niin kritiikin keskeinen osa on, että Pekka hoidettiin vain lääkkeillä, mutta samaan aikaan vaaditaan resursseja juuri psykiatrian puolelle, mikä on juuri tätä lääkehoitoa.
Seurauksena meillä on sitten hoidettu syöpäpotilaita jne. vaikeasti sairaita lähes loppuun asti pelkällä psyykenlääkehoidolla ja suomalaisissa lapsissa on ollut kolminkertainen määrä psyykenlääkkeitä syöviä henkilöitä siihen nähden, kuinka paljon esiintyy sellaisia tiloja, joita näillä lääkkeillä hoidetaan.
Vastuu "mielenterveys asioiden parantamisesta", kun annettiin puhtaasti yksityisten, kansainvälisten lääkefirmojen harteille.
Jari Sarasvuo, Björn Wahlroos ja Hjallis Harkimo mm. ovat järjestäneet kusetuskeräyksiä, joilla ollaan kerätty rahaa lasten psykiatriaan, kun "meillähän kaikki lapset ovat nykyään potentiaalisia kouluampujia". Ennen lapsille annettiin korvatulehdukseen antibioottia, nykyään annetaan psyykenlääkettä.

Jokelan kouluampuminen vei tavallaan uudelle tasolle tämän masennus kansantautina- kusetuksen.

Matti Saari oli mielestäni aika pitkälti Jokelan tapauksen kopioija. Eihän se nyt sattumaa ole, että kaksi tällaista tekoa tapahtuu peräjälkeen.
Pekka-Eric Auvinen sai idean koulusurman tekemisestä ajauduttuaan Columbinen high schoolin joukkomurhien tekijöitä ihaileviin nettiryhmiin. Columbinen tapaus oli synnyttänyt Yhdysvaltoihin kopiomurha-aallon, mikä laajeni myös ulkomaille. Kopiomurha-aallon keskiössä olivat nettiin syntyneet faniryhmät. Mieleltään järkkyneet henkilöt ihailivat Eric Harrisia ja Dylan Kleboldia ja jotkut halusivat olla, kuten he, samallalailla ihailtuja. Yksi näistä oli Pekka-Eric Auvinen. Pekka sai kuitenkin myös omia ihailijoita ja hänen tekonsa aiheutti Suomessa yhä vaikuttavan kopiointiefektin.
Pekan manifestin kirjoitukset oli tehty sellaisessa mielessä, että hän kopioi Columbinen ampujien ajattelua, Unabomber manifestoa, Pentti Linkolan filosofiaa ja väärinymmärrettyä Nietzschen filosofiaa, luodakseen itsestään kuvan myyttisenä ja älykkäänä hahmona, saadakseen mahdollisimman tehokkaasti teolleen ihailijoita. Auvinen halusi ehkä tavallaan olla parempi ja kovempi tekijä Harrisin ja Kleboldin alalla ja keskiössä oli nimenomaan tämän manifestin luominen.
Suomen on ottanut otteeseensa USAsta ja Venäjältä johdettu alt-right oikeisto ja USAsta johdettu vihervasemmisto, jotka toteuttavat USAn ja Venäjän sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta ks. maiden jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden
Avatar
dazu
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4672
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Jokelan koulu ja ampumavälikohtaus (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja dazu »

Muutama kommentti myös tästä Katastrofin-anatomia ohjelman jaksosta, mikä käsitteli Jokelan koulusurmia.
Minun mielestäni Pekka-Eric Auvisen suhteen ollaan oltu naiiveja, tai ainakin on kommentoitu naiivisti. Helinä Häkkänen-Nyholm kommentoi ohjelmassa vähän siihen tyyliin, että Auvinen vaikuttui interneyhteisöistä ja muuttui tämän jälkeen ihmisenä ja lopullisena vaikuttimena koulusurmaan hän esittää ongelmat nettityttöystävän kanssa.
Mielestäni Auvinen ei mitenkään psyykkisesti muuttunut minkään internetin, tai muun tällaisen ulkoisen vaikuttimen seurauksena, vaan hän yksinkertaisesti oli valmiiksi ongelmainen henkilö, joka tavallaan yhdisti tähän negatiiviseen pakettiin sen internetin negatiivisen vaikutuksen.
Näitä nettityttöystävän kanssa tulleita ongelmia en pitäisi ratkaisevina tämän joukkomurhan kannalta. Pekka-Eric Auvinen oli sulatellut mielessään ajatusta joukkomurhasta jo puolen vuotta, tai pidempään, kun hän maaliskuun alussa 2007 alkoi suunnittelemaan tätä joukkomurhaa. Tuolloin maaliskuun alussa hän oli lyönyt lukkoon jo kaikki tähän tekoon liittyvät asiat, eikä hän sen jälkeen enää poikennut raiteilta, vaan kylmästi toteutti suunnitelmaansa ja eteni tähän tekoon. Asia on ehkä ennemminkin niin, että tämä juttu tuon nettityttöystävän kanssa olisi onnistuessaan voinut saada Auvisen luopumaan teostaan. Jutun epäonnistuminen sitten toimi hänelle eräänlaisena yllykkeenä tekoon.
Osana Auvisen suunnitelmaa jo maaliskuussa oli ollut, että hän tekee itsensä kansainvälisesti tunnetuksi youtuben avulla ennen, kuin toteuttaa joukkomurhan. Osana tätä itsensä tunnetuksi tekemistä hän sitten myös tutustui erinäisiin henkilöihin, kuten tähän nettityttöystäväänsä. Minun nähdäkseni Auvisen ja nettityttöystävän suhde ei ollut niin mustavalkoinen, että nainen toimi ikävästi ja Pekka oli uhri, vaan kyse oli myös siitä, että Pekka käytti tätä naista välineenä osana tätä itsensä tunnetuksitekemisprojektiaan.

http://www.ruutu.fi/ohjelmat/katastrofin-anatomia
Suomen on ottanut otteeseensa USAsta ja Venäjältä johdettu alt-right oikeisto ja USAsta johdettu vihervasemmisto, jotka toteuttavat USAn ja Venäjän sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta ks. maiden jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden
Avatar
Dark Tetra
Hetty Wainthropp
Viestit: 490
Liittynyt: Ke Tammi 25, 2017 11:19 am
Paikkakunta: Keskusvalvomo

Re: Jokelan koulu ja ampumavälikohtaus (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja Dark Tetra »

dazu kirjoitti:Pekan manifestin kirjoitukset oli tehty sellaisessa mielessä, että hän kopioi Columbinen ampujien ajattelua, Unabomber manifestoa, Pentti Linkolan filosofiaa ja väärinymmärrettyä Nietzschen filosofiaa, luodakseen itsestään kuvan myyttisenä ja älykkäänä hahmona, saadakseen mahdollisimman tehokkaasti teolleen ihailijoita.
Olet jälleen kerran väärässä. Se, että sinä et ole kykeneväinen ymmärtämään, ei tarkoita sitä, että Pekan manifesti olisi kirjoitettu kopiointina kuten esitit. Sinä vain uskottelet itsellesi olevasi taitava asiantuntija, mutta tosiasiallisesti kotipsykologin "taitosi" ovat vain omia mielipiteitäsi. Ja jos sanoisit asiat omina mielipiteinäsi etkä esittäisi niitä "asiantuntijana", ei asiassa olisi mitään moitittavaa.

Pekkaan; Hän oli älyllisesti huippulahjakas ja sen tajuaa kun lukee hänen kirjoituksiaan. Hänen mieli oli todella kieroutunut. Aina puhutaan lapsuudesta kun haetaan syitä, niitä ei välttämättä ole, vaan henkilö on luonnollisesti kieroutunut. Pekalle syötytetyt lääkkeet ovat olleet ampumisille kickstartti. Esim. SSRI-lääkkeet on tarkoitettu muuttamaan persoonaa. CIA:n tiedetään antaneen kyseisiä lääkkeitä tappajilleen poistaakseen tunteet heiltä, että tappo- ja murhatyöt sujuisivat hyvin.

Noin yleisesti Jokelan ammuskelu oli vain osa luonnollista poistumaa. Ihminen on yli 200 000 vuotta tuhonnut lajitovereitaan mitä erilaisimmista syistä. Koulukiusaaminen on erittäin hyvä syy tappaa. Usein kuitenkin potentiaalinen tappaja tuntee jonkinlaista jumalan pelkoa tai ei jostain muusta syystä halua tappaa. Osa ei myöskään tunne saavansa mitään hyötyä tappamisesta. Todellisuudessa kouluampumiset ovat paras keino poistaa koulukiusaamista kun asiasta on tarpeeksi monta kertaa varoitettu ja keskusteltu luokkahuoneissa. Se hiljainen silmälasipäinen poika on yhtälailla kykeneväinen avaamaan tulen 22lr pistoolilla, jakaen vitaaliosumia kuin asiaan vihkiytynyt aikuinen yksilö. Lähtökohtaisesti jokainen laukaus on tappava. Kohteen vain pitää olla luodin tiellä. Ahtaassa koulukäytävässä tämä on ideaalinen tilanne.

Jeesustelijat tietysti kauhistelevat viestiäni ja rukoilevat, koska ovat niin paskoja ihmisiä, että heidän pitää turvautua "jumalaan". Joisivat vodkaa niin kuin rehelliset ihmiset tekevät :lol:
Vankilanjohtaja on eräänlainen matkaopas. Hän osaa määrätietoisesti johtaa jopa vuosikymmenen kestävää retkeä, jossa majoitus on järjestetty betonisen hotellin alakerrokseen.
aga
Adrian Monk
Viestit: 2769
Liittynyt: Pe Elo 01, 2008 11:21 am

Re: Jokelan koulu ja ampumavälikohtaus (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja aga »

No, Pekka-Eric Auvisen toiminnan ihannoimiseen on tietysti hienoa sanoa että oli täysin irrallinen ja koulukavereista riippumaton teko. Ideologia ja filosofia olivat niin hienoja vaan tai nuori mies oli muuten vaan sattumalta niin sekaisin.

Tätä ei saa sanoa: koulu ja opiskelukaverit olisivat voineet toimia paremmin tai vähemmän huonommin tämän teon estääkseen. Se on aivan varma juttu. Sitä ei saa sanoa vain ääneen.
Elisabeth
Alibin satunnaislukija
Viestit: 61
Liittynyt: Su Marras 08, 2015 3:10 am

Re: Jokelan koulu ja ampumavälikohtaus (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja Elisabeth »

Dark Tetra kirjoitti: Todellisuudessa kouluampumiset ovat paras keino poistaa koulukiusaamista kun asiasta on tarpeeksi monta kertaa varoitettu ja keskusteltu luokkahuoneissa.
Jos kouluampuja ampuu koulukiusaajansa, niin silloin se lunnollisesti estää näitä henkilöitä enää kiusaamasta ketään muuta. Muuten en todellakaan usko siihen että kouluampumiset vaikuttavat koulukiusaamiseen juuri millään tavalla, harva koulukiusaaja miettii että "en uskalla enää kiusata ketään, kun sehän voi vaikka tulla kouluun ammuskelemaan". Itse olin yläasteella molempien näiden Suomen kouluammuskelujen sattuessa, eikä ainakaan omassa koulussa todellakaan kitkenyt kiusaamista. Itseasiassa kiusaajat saivat jopa uutta puhtia, sillä näiden jälkeen niitä hiljaisempia tai vähän erikoisemmin pukeutuvia tmv. alettiin nimitellä kouluampujiksi ja monille huudeltiin käytävillä päivittäin jotain tähän liittyvää.
aumari
Axel Foley
Viestit: 2055
Liittynyt: Ke Touko 22, 2013 1:46 pm

Re: Jokelan koulu ja ampumavälikohtaus (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja aumari »

Miksi tuo otsikko on tuommoinen: ampumavälikohtaus? Ei tragedia ollut niin vähäpätöinen, että sen voisi kuitata "välikohtauksena".
Elisabeth
Alibin satunnaislukija
Viestit: 61
Liittynyt: Su Marras 08, 2015 3:10 am

Re: Jokelan koulu ja ampumavälikohtaus (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja Elisabeth »

aumari kirjoitti:Miksi tuo otsikko on tuommoinen: ampumavälikohtaus? Ei tragedia ollut niin vähäpätöinen, että sen voisi kuitata "välikohtauksena".
Totta, Jokelan koulusurmina tai kouluammuskelunahan tämä tunnetaan, joten olisikohan aika otsikon päivitykselle? Ketjujen nimi tosin tulee ensimmäisen ketjun nimestä, joka tehtiin ensimmäisten uutisten jälkeen, tilanteen ollessa vielä käynnissä. Selvyyden vuoksi kuitenkin sopivaa mielestäni, että kaikilla ketjuilla on sama otsikko.

otsikko muokattu jokaiseen ketjuun uusiksi: Jokelan koulusurmat
t:mode
Avatar
dazu
Ainesta Watsoniksi
Viestit: 4672
Liittynyt: Pe Elo 19, 2011 4:28 pm
Paikkakunta: Tampereen puukotushoodit

Re: Jokelan koulu ja ampumavälikohtaus (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja dazu »

Dark Tetra kirjoitti:Olet jälleen kerran väärässä. Se, että sinä et ole kykeneväinen ymmärtämään, ei tarkoita sitä, että Pekan manifesti olisi kirjoitettu kopiointina kuten esitit. Sinä vain uskottelet itsellesi olevasi taitava asiantuntija, mutta tosiasiallisesti kotipsykologin "taitosi" ovat vain omia mielipiteitäsi. Ja jos sanoisit asiat omina mielipiteinäsi etkä esittäisi niitä "asiantuntijana", ei asiassa olisi mitään moitittavaa.

Pekkaan; Hän oli älyllisesti huippulahjakas ja sen tajuaa kun lukee hänen kirjoituksiaan. Hänen mieli oli todella kieroutunut.
Reality check: En ole yrittänyt esittää mitään asiantuntijaa, vaan sanoin vaan omat mielipiteeni asiasta. Olen jonkin verran perehtynyt tähän tapaukseen, mutta mitään valmiita, täydellisiä vastauksia mulla ei ole siihen tarjota, enemmänkin spekulaatiota.
Jos koet, että esitän asiantuntijaa, niin kyse on sinun kokemuksestasi, ei siitä, mitä oikeasti teen. Kirjoituksestasi haiskahtaa pyrkimys manipuloida. Heitettiinkö minua peräti projektiivisella identifikaatiolla?
En yritä uskotella itselleni itsestäni yhtään mitään, vaan olen vain kiinnostunut asioista. Jos keskittyisin itselleni uskotteluun, niin tuskin olisin silloin kiinnostunut tällaisista asioista.

Siis, jos sä perehdyt unabomberin, Linkolan ja Harrisin ja Kleboldin juttuihin, sekä siihen, mitä Nietzschestä on jossain perustason oppikirjoissa kirjoitettu, niin huomaat, että Auvinen oli kopioinut kaiken manifestinsa sisällön näistä lähteistä. Lisäksi hän oli ottanut juttuja joistain elokuvista, kuten Idioluutio(Idiocracy) elokuvasta. Auvisen manifesti oli sisällöllisesti jatkuvassa ristiriidassa keskenään ja tämä selittynee sillä, että hän oli vain kopioinut siihen itseään miellyttävää matskua eri lähteistä. Auvinen ei esittänyt manifestissaan juurikaan, tai ollenkaan omaa ajatteluaan, mikä on ymmärrettävää, koska kyseessä oli vasta 18-vuotias henkilö. Hän kuitenkin pyrki tekemään manifestissaan jotain sellaista, mistä sinä dark tetra syytit kirjoituksessasi minua, eli esiintymään asiantuntijana, tai hänen tapauksessaan älykkäänä ja syvällisenä ajattelijana ja syy hänellä tällaiseen toimintaan oli todellakin siinä, että hän fantasioi saavansa sitäkautta ihailijoita itselleen samaan tapaan, kuten Harris ja Klebold olivat saaneet.
Pekan älykkyyden ja lahjakkuuden liittäisin itse enemmänkin tähän hänen suunnitelmaansa brändätä itseään kouluampujana, kuin hänen filosofiseen ajatteluunsa. Omaperäisestä filosofisesta ajattelusta ei ole juurikaan merkkejä olemassa ja nähdäkseni ne ajatukset, joita Pekka on esiin tuonut, ovat olleet aika sellaista perus insinööri, tai diplomi-insinööri tasoa, eikä niinkään mitään filosofi tasoa.
Uskon, että Pekka on ollut keskivertoa älykkäämpi. Älykkyysosamäärä 18-vuotiaana ollut ehkä 120-130 tasoa keskihajonnalla 15. Sellainen älykkäämpi, kuin 95% oman ikäisistään. Tulevaisuus olisi ollut varmasti loistava, jos olisi jaksanut tehdä hommia ja käynyt lukion loppuun ja jatkanut sitten yliopistoon.
Dark Tetra kirjoitti:Aina puhutaan lapsuudesta kun haetaan syitä, niitä ei välttämättä ole, vaan henkilö on luonnollisesti kieroutunut. Pekalle syötytetyt lääkkeet ovat olleet ampumisille kickstartti. Esim. SSRI-lääkkeet on tarkoitettu muuttamaan persoonaa. CIA:n tiedetään antaneen kyseisiä lääkkeitä tappajilleen poistaakseen tunteet heiltä, että tappo- ja murhatyöt sujuisivat hyvin.
Joo, itse uskon, että SSRI lääkkeet olivat keskeisessä osassa tämän kouluampujaksi kehittymisen suhteen. Uskon, että ilman lääkkeitä Pekka olisi passivoitunut, mutta lääkkeet työnsivät nämä passivoittavat tunteet ikään, kuin pintaan, mikä näkyi siinä, että Pekka alkoi ihailemaan natseja ja Hitleriä ja sitten Linkolaa ja kouluampujia ja lopulta nämä tunteet pulpahtivat pintaan, kun Pekasta itsestään tuli kouluampuja, eli lääkkeet nostivat taustalla olevan aggression hallitsemattomasti pintaan.
Mitään yhtä tekijää tässä ei kuitenkaan ole, mikä selittäisi Pekan kouluampujaksi kehittymisen, vaan kyse on ollut useiden keskenään yhtä tärkeiden tekijöiden summasta.
Dark Tetra kirjoitti:Noin yleisesti Jokelan ammuskelu oli vain osa luonnollista poistumaa. Ihminen on yli 200 000 vuotta tuhonnut lajitovereitaan mitä erilaisimmista syistä. Koulukiusaaminen on erittäin hyvä syy tappaa. Usein kuitenkin potentiaalinen tappaja tuntee jonkinlaista jumalan pelkoa tai ei jostain muusta syystä halua tappaa. Osa ei myöskään tunne saavansa mitään hyötyä tappamisesta. Todellisuudessa kouluampumiset ovat paras keino poistaa koulukiusaamista kun asiasta on tarpeeksi monta kertaa varoitettu ja keskusteltu luokkahuoneissa.
Yleensä ihmisillä on omatunto, mikä estää tuhoisan käyttäytymisen omia lajitovereita, tai muidenkin lajien edustajia kohtaan. Kaikilla ei kuitenkaan ole. Jotkut ihmiset taas omaavat selviytymisgeenin, minkä vuoksi he tarrautuvat niihin, joilla ei ole omaatuntoa ja ajavat siksi näiden omaatuntoa omaamattomien päämääriä, ajattelematta asioita sen enempää. Sitten on taas Pekka-Eric Auvisen kaltaisia ihmisiä, joilla on omatunto, mutta he ovat muutoin häiriintyneitä ja muutoin joutuneet kokemaan ikäviä asioita, joiden vuoksi he ryhtyvät ikäviin tekoihin.

Olen nimimerkki Elisabethin kanssa samaa mieltä tästä, että kouluampumiset eivät poista koulukiusaamista. Pahimmat koulukiusaajat ovat usein psykopaatteja, eivätkä nämä edes koe pelon tunnetta.
Jokelan tapauksessahan Pekka-Eric Auvinen ei ampunut erityisesti kiusaajiaan. Näytti siltä, että Pekalla oli jonkinlainen mieluisuusjärjestys sen suhteen, ketä hän ampuu, mutta hän ei ollut siellä tappamassa jotain tiettyjä henkilöitä, kuten Raumanmeren kouluammuskelussa vuonna 1989 oli tekijä ollut. Pekka ampui myös täysin satunnaisia uhreja, joilla ei ollut mitään tekemistä Pekan kokeman kiusaamisen kanssa ja, jotka eivät ehkä edes tienneet koko Pekkaa. Ulkopuolisten ihmisten ampuminen ei ollut hyvä tapa kostaa kiusaajille, vaan paremminkin se jopa ajoi kiusaajien asiaa. Psykorunkkarikiusaajahan vetää käteensä, kun kiusattu sekoaa näin pahasti.
Suomen on ottanut otteeseensa USAsta ja Venäjältä johdettu alt-right oikeisto ja USAsta johdettu vihervasemmisto, jotka toteuttavat USAn ja Venäjän sisäpolitiikkaa Suomessa ja ovat näin tehneet Suomesta ks. maiden jatkeen ja vieneet Suomelta itsenäisyyden
maalintekia
Alokas
Viestit: 6
Liittynyt: Ti Helmi 04, 2014 11:27 am

Re: Jokelan koulu ja ampumavälikohtaus (ketju 3)

Viesti Kirjoittaja maalintekia »

Miettikää, pian 10 vuotta ja vieläkin tehdään televisio-ohjelmia ja keskustellaan laajasti Pekka-Ericin teoista. Pekka halusikin julkisuutta teoillaan ja onnistui siinä aika hyvin. Aina kun puhutaan koulusurmista Suomessa mainitaan Jokela. Kauhajoen tapaus mainitaan korkeintaan sivulauseena kun puhutaan Jokelasta. Pekka sai myös innokkaan fanin, joka oli rakastunut Pekkaan ja valmis suorittamaan joukkosurman koulussa lahjana Pekalle. Aika hyvin kaverille joka oli sosiaalisesti mitä ilmeisemmin melkoinen burgeri.
Lukittu