Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Tähän osioon onnettomuudet ja muu rikoksiin liittyvä keskustelu.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3939
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Ananaskarkki kirjoitti: Ti Tammi 23, 2024 8:33 pm Hei käykääs katsomassa iamoneviolin -nimisen artistin instastoori, missä hän on rinteessä (näkynee keskiviikkoon noin puolille päivää saakka). Paljonkohan tuossa tuulee?
Paskaako meitä pitäis tuon kiinnostaa? Laita nyt edes suora linkki siihen mitä pitäisi "käydä katsomassa".
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10891
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja damfin »

Itäkairan Kehveli kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 12:06 pm
smartass kirjoitti: Ti Tammi 23, 2024 11:39 pm
Miss Holmes #1 kirjoitti: Ti Tammi 23, 2024 10:39 pm

Helppoa on myös selvittää numeroita etukäteen.
Tosin on myös aika epistä kutsua ulkopuolinen yksityinen ihminen huonoihin olosuhteisiin, kun pelastuslaitos on olemassa.

Nuo olosuhteethan muuttuivat haastaviksi vasta tuossa taivaskeron nousun jälkeen. Siihen asti he olivat tuulen suojassa.

joo no tuossa nimenomaisessssa tapauksessa varmasti hengenhädätön kyyti jo aiemmassa vaiheessa suht koht siedettävissä oloissa, mutta yleensäkin että jos on vaan päästävä maastosta pois eikä hätä ole vielä kuitenkaan niin sanotusti kädessä vaan ennakoitavissa tulevan nykyedellytyksillä jatkaa matkaa jos jokin varuste yms vointi kosahtanut... että mistä noita sitten olisi saavutettavissa kyytinumeroita, en tiedä ehkä onkin hotellin vastaanotosta vaikkapa tiskin alta, kun nyt ollut tässä se hotellille soitto skenaariokin esillä ja toisaalta tuotu esiin ettei tuolla saisi edes ajella moottorikelkalla turhanpäitten, mutta luulisi pelastuslaitoksenkin intressi olevan että suoranaisesti hädätön poiskuljetus tapahtuisi muuta kuin heidän kauttaan jos kerran ovat ylikuormitettuja, en tiedä noista systeemeistä
Pahoittelut, mutta on pakko jupista tähän vähäsen...
Kyllä täällä pohjoisessakin ihmisillä on omat työnsä, myös poromiehillä, eikä moottorikelkkoja pidetä noutolähtövalmiina oven pielessä.
Laupeutta kyllä tarvittaessa löytyy mahdollisuuksien puitteissa; ihan nokko on pelasteltu porukkaa jo työmatkoillakin tuolla kairassa.
Muutamiaki tielle jääneitä tai maastoon lähteneitä pelastettu varmalta paleltumiselta. Viimeisin tapaus syksyltä, kun tyyppi oli eksynyt metsästysreissulla, puhelin nollassa eikä mitään suojaa mukana, tulentekotaitokin näytti olevan hiinä ja hiinä... muutaman sata metriä tien laidasta oli jäänyt viimeistä noutajaa oottamaan. Aamulla satuttiin paikalle, mentiin katsomaan, kun näkyi kummallisia jälkiä. Sulateltiin ukko, ja vietiin se omalle autollensa, joka oli puolentoista kilometrin päässä.
On käyty kantamassa vaeltaja maastosta kesken oman työpäivän, että on saatu hänet Hiluxin lavalla tien varteen ja sitä myötä selkätohtoriin maalikylille.
On jokunen raportoitu poliisillekin, kun on nähty menemässä kairaan kesäkamppeilla selvästikin jo valmiiksi eksyneenä ja niin eespäin.
Vastuu ja vakuutukset?
Jo näissäkin tapauksissa joita on kohdalle sattunut, on pitänyt kahdesti miettiä, hoitaako asian itse vai ilmoittaako jonnekin. Ambulanssin voi joutua maksamaan itse, jos sen tilaa, eikä ollut tarve, sekin on tullut nähtyä, vierestä onneksi.
En kyllä ottais vastuuta mielellään minkäänlaisesta vaeltajasta. Hassua, että esimerkiksi koululapsia ei saa kyyditä ilman asianmukaista vakuutusta ja elikeinoharjoittajan vastuuta, miksi sitten aikuisia vois kuljettaa harmaalla kyydillä tätä ihmettelen.
Tietysti ymmärrän, että hätä ei lue lakia, eikä, kuten kerroin, aina ole lakia luettukaan, kun apua on annettu!
Vaikka aina oon valmis auttamaan, en kyllä numeroa seinälle laittais, eikä minulla toki ole sitä moottorikelkkaakaan, joka tässä jutussa kuulostaa autuaaksi tekevältä. Saattais pankkikin pian ruveta kyselemään, onko sitä alvi-ilmoitusta tehty, kun tilille napsahtelis suorituksia ilman aikojaan.

Ei sillä, etteikö täällä varmasti hyvää tahtoa ja auttamishalua aina löydy, mutta tuskin yksityisillä sen enempää kuin hotellillakaan on kalustoa passissa odottamassa omatoimivaeltajan hätä. Harmaita numeroita hotelli tuskin tänä päivänä uskaltaa jakaa. Hotelli palvelee ensisijaisesti asiakkaitaan, eikä tässä tapauksessa muistaakseni Pallashotelli ole edes auki ennen kuin hiihtokelit alkavat.
Ymmärrän tavallaan avautumisesi, mutta toisaalta en ymmärrä... kun eihän kukaan ole ehdottanutkaan mitään laupeuden harjoittamista vaan kyytiä maksua vastaan tietenkin, eikä tuokaan tietenkään tarkoita että sinne pitäisi kenen tahansa moottorikelkan omistajan numeroitaan ilmoitella, mutta luulisi että nyt edes joku y-tunnukset omaava yrittäjä löytyisi joka olisi halukas tekemään pientä lisätienestiä muiden töidensä ohella silloin jos sattuu vapaata aikaa olemaan, ei se maksusuoritusten saaminenkaan yrittäjälle mikään ongelma ole, kirjoittaa vaan laskun tai kuitin saamastaan maksusta ja laittaa sen kirjanpitoon, selvitykseksi vaikkapa "tilapäinen maastosta pois kuljettaminen"

Luulen kysymyksessä olevan ennemminkin se, että ne joilla tuollaista palvelua olisi mahdollisuus tarjota, ovat jo kirjoilla paikallisessa VPK:ssa ja saavat paremman korvauksen hälytystyöstä sieltä kautta ja siksi hotelleille ja muille on ilmoitettu että jos joku pyytää kyytiä niin kehotettaisiin soittamaan hätänumeroon, koska kyydin tilaus sieltä välittyy kuitenkin sillä hetkellä päivystysvuorossa oleville paikallisille henkilöille jotka saavat sitten korvauksen hälytystyöstä.

Ikävä puoli tuossa on vaan se että sen kyytikeikan kustannukset tulevat huomattavasti suuremmaksi kun se hoidetaan viranomaistoimintana ja suuri osa keikan kustannuksista kaatuu sitten veronmaksajien maksettavaksi, kun tosiaan yksityisen kyydin tarjoajan kautta lasku menisi kokonaan kyydin tilaajalle ihan sen mukaan millaisen hinnan kyydin tarjoaja kyydityksestä pyytäisi.

Tässä kyseisessä tapauksessa sääolosuhteista johtuen oli toki ihan ymmärrettävää että hälytys meni hälytyskeskuksen kautta, mutta esimerkiksi tuo tänne linkattu tarina äijäporukan hiihtoreissusta jossa yhdeltä loppui kunto kesken ja kaipasi ainoastaan moottorikelkkakyytiä pois majalta, ilman minkäänlaista varsinaista hätää, ja kievarista jonne hän soitti käskettiin vaan soittamaan hätänumeroon, jonka seurauksena häntä noutamaan hälytettiin pelastushelikopteri.

Pahoittelut jos nyt satuin taas kusemaan jonkun paikallisen poromiehen aamumuroihin, mutta en tarkoita tuota minkäänlaisena arvosteluna, vaan vastaava on ainakin täällä seudulla VPK:n henkilöstölle ihan normaalia toimintaa, vaikka kyseessä "vapaa" palokunta onkin ei sielläkään nykyisin pelkkää talkootyötä tehdä vaan saadaan palkka keikoista.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3939
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Ballasti kirjoitti: Ti Tammi 23, 2024 10:47 pm Tuolla alueella ei kai saa ajella moottoriajoneuvolla ellei ole huoltamassa reittejä/ajamassa latuja tai sitten tosiaan häken kautta saadulla tehtävällä. Jossain muualla, esim näillä muutamilla erämaa-alueilla joita Lapissa on, niin sellaisilla varmaan poromiesevakuointi on mahdollista.
Poromiehet saa ajaa - ja ajaakin. Eikös tuosta mene muuten paliskuntain rajakin tuon alueen läpi yms.

Ammattiasioissa liikkumista ei ole rajoitettu eikä oikein pystyttäisikään. Millä sitä muka valvottaisiin?
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Amk
Alokas
Viestit: 7
Liittynyt: Ke Tammi 10, 2024 3:23 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Amk »

Omega kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 3:45 pm
Amk kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 3:30 pm Käykääpäs lukemassa Evan siskon Åsa Granqvistin instagram päivitys eiliseltä. Ruotsinkielen taitoni on sen verran huono etten sitä viitsi tänne kääntää. Käsittääkseni kirjoittaa mm. hätäpuhelimen signaalista.
Vapaakielinen käännös

Kirjoittajan mukaan henkilö ei ole soittanut, mutta Hätäpuhelin on lähettänyt signaaleja, ja siksi on uskottu hänen olevan elossa. (Niin väärässä voi ihminen olla, toteaa kirjoittaja)). Kirjoittaja nukahtaa kello on yksi yöllä ja puhelu tulee kolmannelta henkilöltä/ystävältä 02.26, jolloin totuus selviää.

-

Eli äiti olisi lähettänyt hätäpuhelimella signaaleja perheelle tai läheisille. Mutta ei puhelua ei ole soitettu. Näin tulkitsen ja hätä on ollut suuri. Sen aistii, kun lukee koko päivityksen. Huoli on ollut kova. Paljon voimia läheisille.
Mielestäni nuo kellonajat on iltapäivää, Evahan löytyi jo samana iltana kun lumivyöry tapahtui. Tuskin siskolle on ilmoitettu vasta seuraavana yönä. Kellonajat voi olla norjan aikaa siskon päivityksessä.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3939
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

smartass kirjoitti: Ti Tammi 23, 2024 11:39 pm ...että mistä noita sitten olisi saavutettavissa kyytinumeroita, en tiedä ehkä onkin hotellin vastaanotosta vaikkapa tiskin alta, kun nyt ollut tässä se hotellille soitto skenaariokin esillä ja toisaalta tuotu esiin ettei tuolla saisi edes ajella moottorikelkalla turhanpäitten...
Miksi muuten Pallashotellin vastaanotto kuvitellaan joksikin tietotoimistoksi, jonne voi soitella ja kysellä kaikenlaista joutavaa?

Jos ei ole edes kyseisen hotellin asiakas, miksi kaupallista yritystä pitäisi kissanviiksen vertaa kiinnostaa jonkun oman elämänsä peltsin soittelut sieltä korvesta? Löisivät luuriin vaan korvaan, IMHO.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10891
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja damfin »

Itäkairan Kehveli kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 2:56 pm
Alien Alien kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 2:18 pm
Ei mitään hajua kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 1:54 pm Minulle vaan ei ihan hahmotu tuo vyöryn koko.
Hyvä kysymys, olen itsekin paininut saman kysymyksen kanssa. Varsinkin tuo 85m ja 350m, kummatkin viitaten vyöryn lähtöalueeseen ei ole auennut. Pohdin olisiko voinut tarkoittaa kantillaan olevaa kartiota, eli kulman yläosassa alkanut 85m leveänä ja länsirinteeseen tullessaan olisi ollut 350m vai miten mitat tulisi ymmärtää?
Minusta vain kuulosti täysin järkeenkäyvältä, kun kuuntelin tuon Lauhamaan lausunnon, ja katoin karttaa. Lumi lähtee hevosenkengästä liikkeelle ja vyöryvirta muodostuu 85 metrin levyiseksi tuossa rännissä. Virta seisahtuu siellä vajaata kolmensadan metrin päässä, mutta irtonaista lunta kulkee sen pysähtyneen massan ylitse pitkästi tästä eteenpäin. Tämän ilmiön voi havaita itse maastossa, jossain hallitussa vyörytilanteessa kuten joentörmässä. Kun katsot kartasta hälytyspisteen ja kurun päädyn välistä pituutta, se on nuo kuutisensataa metriä eli kokonaispituus. Onhan tuosta paikasta raportoitu kilometrinkin pituista vyöryä, ja kurun huipulta katsoen sen voi hyvin uskoa.
Suunnilleen noin minäkin tuon ymmärtäisin, eli vyöryalue kaventuu "rännissä" 85 metrin levyiseksi, ja leviää suunnilleen tuon kuutisensataa metriä pitkälle alueelle.

Tuo myös ainakin minun mielestäni vahvistaa vyöryn olleen siellä lännen puoleisella rinteellä, pohjoisrinteen muotoihin ja mittoihin tuo ei oikein täsmää.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3939
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Miekinkö kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 11:30 am
Miss Holmes #1 kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 12:58 am Vyörypätkä

https://youtu.be/BQcZtEeM20g?si=ceSvSIJL5dPg21HY

Davos/Sveitsi
Täällä on moneen kertaan painotettu, että pelastajat eivät olisi voineet huomaamattaan aiheuttaa lumivyöryä E&S etsiessään, koska vyörystä kuuluu niin julmettu meteli. Kun itse pohdin, että olisiko kelkat voineet sen vyöryn aiheuttaa.
No, tuossa linkin takaisessa vyöryssä laskija on autuaan tietämätön niskan takaa tulevasta vyöyrystä, koska se on lähes ÄÄNETÖN. Vasta kun kääntää päätään niin huomaa ihan jo kohdalla olevan vyöryn.
Ja kun huomoidaan Pallaksella ollut järjetön tuuli, kelkkailijoiden paksu vaatetus kypäröineen sekä kelkkojen moottoriäänet, niin en kyllä ihan oikeasti jaksa usko, että olisivat KUULLEET jos aiheuttivat vyöryn kelkoilla.

Joo, lumivyöry on äänetön kun joku puukorva Davosista niin sanoi irtolumivyörystä.

Tässä toinen tosi äänetön lumivyöry: https://www.youtube.com/shorts/xKbXrE4AVTM Suosittelen tarkistamaan.

Tuuli ei muuten vaikuta äänen kulkeutumiseen sinänsä mitään eli ääniaallot kulkevat vastatuleen siinä missä myötätuuleenkin. Toki tuuli voi tuotaa ympäristön ääniä niin paljon, että se saturoi kuuloaistimusta.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3939
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Ramppa X Rämäpää kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 1:11 pm Mutta vaikka jätetään kaikki edellä mainitut huomiomatta, niin ihanko oikeasti ja tosissaan olette (te joiden mielestä autoilu on vaarallisempaa) sitä mieltä, että jos otetaan kaksi tuhannen hengen äiti+lapsi -parijoukkiota ja laitetaan toinen joukko menemään kaamosvaellukselle lähes pahimpaan keliin, mikä Suomessa on mahdollista, ja toinen joukko käymään autolla Prismassa, niin jälkimmäisellä porukalle käy enemmän vahinkoja?
Kyllä siitä autoilusta saadaan vaarallisempaa kun vähän tuunataan testiasetelmaa :

Sindre rattiin. Äiti sidotaan takapenkille paketiksi, jottei pääse auttamaan. Sindren oikea käsi selän taakse jesarilla. Sit mennään.

Autoksi joku viritetty Rally-Subaru, jossa ei oikein kaasuttimessa väliasetuksia ole: on vain full-throttle ja tyhjäkäynti (jolla se sammuu koko ajan). Jarrut on huonot eli palat on kuluneet teräkseen asti. Renkaiksi täysin sileäksi kulutetut kesärengas-slicksit.

Kyllä autoilu on vaarallisempaa kuin kaamosvaeltaminen
M.O.T.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3939
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Amk kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 4:15 pm
Omega kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 3:45 pm
Amk kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 3:30 pm Käykääpäs lukemassa Evan siskon Åsa Granqvistin instagram päivitys eiliseltä. Ruotsinkielen taitoni on sen verran huono etten sitä viitsi tänne kääntää. Käsittääkseni kirjoittaa mm. hätäpuhelimen signaalista.
Vapaakielinen käännös

Kirjoittajan mukaan henkilö ei ole soittanut, mutta Hätäpuhelin on lähettänyt signaaleja, ja siksi on uskottu hänen olevan elossa. (Niin väärässä voi ihminen olla, toteaa kirjoittaja)). Kirjoittaja nukahtaa kello on yksi yöllä ja puhelu tulee kolmannelta henkilöltä/ystävältä 02.26, jolloin totuus selviää.

-

Eli äiti olisi lähettänyt hätäpuhelimella signaaleja perheelle tai läheisille. Mutta ei puhelua ei ole soitettu. Näin tulkitsen ja hätä on ollut suuri. Sen aistii, kun lukee koko päivityksen. Huoli on ollut kova. Paljon voimia läheisille.
Mielestäni nuo kellonajat on iltapäivää, Evahan löytyi jo samana iltana kun lumivyöry tapahtui. Tuskin siskolle on ilmoitettu vasta seuraavana yönä. Kellonajat voi olla norjan aikaa siskon päivityksessä.

Kellon ajat varmaan norskia eli 1h jäljellä Suomen aikoja.

Ilmeisesti jonkun sukulaisen kautta tieto tullut koska "Sara" mainitaan soittajana.

Kuva

Eipä tuossa nyt paljon kääntämistä ole. Hänellä on ollut siis "paha aavistus". Hän on kysellyt tilannetta kotoa - mutta ei voi päätellä onko kyseessä Evan koti vaiko lapsuudenkoti.

Hän on ollut tietoinen hätätilanteesta mutta ei ole tiennyt lopputulosta. Mielenkiintoisin tuossa on tieto, että "Nödtelefonen har sänt signaler. Eva sänder ju signaler, hon är ju vid liv"

Tuon voisi tulkita niinkin, että Garmin In-reach on päällä ja piirtää esim. positiota jonnekin. Tuosta lähteekin täydellinen moporalli täällä käyntiin ja tulee taas 100 sivua lisää shaibaa tänne.

Mutta voi tuo yksinkertaisesti tulkittuna olla vain sitä, että sisko tietää hätäpuhelusta tulleen tarkan position ja kertaa vain sitä epätarkoin sanakääntein. "Hätäpuhelin" - oikeasti hätäpuhelu. Siitä on saatu signaali Evalta ja noinhan se oli. Evahan se sieltä soitti vielä elossa 112.

On siis myös mahdollista, ettei tuolla viitata mihinkään hienoon Garmin In-Reach reittipiirturointiin. Jotenkin näkisin, ettei Garmin In-Reach sieltä hangen alta enää paljon mitään piirturoi. Jos taas Garmin In-Reach on lumivyöryssä sinkoutunut jonnekin - tai mahdollisesti menetetty jo ennen vyöryä reissussa jonnekin piirtämään - niin kyllä omaiset olisivat saattaneet tiedon tuollaisesta piirturista asap pelastusviranomaisten tietoon. Vielä onnettomuusiltana tai yönä olisi varmasti ajettu In-Rearchin koordinaatteihin katsomaan, että mikä homma. Sellaista ei tehty - eikä poliisi edes ollut tietoinen mistään hätälähettimistä oliko niitä olemassa.

Joten sisko vain kirjoitti aika löysällä kädellä tuon tunnetun häkesoiton postaukseensa. In-Reachia sillä ei tarkoiteta.

Nyt jään sitten ihmettelemään kun lumikelkka lähtee täyteen vauhtiin ja Snö-Moppe ja In-Reach spekuleeraus täyttää palstan. Stage is yours.
Viimeksi muokannut CSI, Ke Tammi 24, 2024 4:58 pm. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Kalinka Holmes
Harjunpää
Viestit: 310
Liittynyt: To Loka 30, 2014 9:15 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Kalinka Holmes »

Amk kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 4:15 pm
Omega kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 3:45 pm
Amk kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 3:30 pm Käykääpäs lukemassa Evan siskon Åsa Granqvistin instagram päivitys eiliseltä. Ruotsinkielen taitoni on sen verran huono etten sitä viitsi tänne kääntää. Käsittääkseni kirjoittaa mm. hätäpuhelimen signaalista.
Vapaakielinen käännös

Kirjoittajan mukaan henkilö ei ole soittanut, mutta Hätäpuhelin on lähettänyt signaaleja, ja siksi on uskottu hänen olevan elossa. (Niin väärässä voi ihminen olla, toteaa kirjoittaja)). Kirjoittaja nukahtaa kello on yksi yöllä ja puhelu tulee kolmannelta henkilöltä/ystävältä 02.26, jolloin totuus selviää.

-

Eli äiti olisi lähettänyt hätäpuhelimella signaaleja perheelle tai läheisille. Mutta ei puhelua ei ole soitettu. Näin tulkitsen ja hätä on ollut suuri. Sen aistii, kun lukee koko päivityksen. Huoli on ollut kova. Paljon voimia läheisille.
Mielestäni nuo kellonajat on iltapäivää, Evahan löytyi jo samana iltana kun lumivyöry tapahtui. Tuskin siskolle on ilmoitettu vasta seuraavana yönä. Kellonajat voi olla norjan aikaa siskon päivityksessä.
Eli klo 13 Norjan aikaa, kello 14 Suomen aikaa: Evan puhelimesta oli lähetetty hätäsignaaleja (sisar soittaa sukulaisille –> kukaan ei tiedä mitään –> sisar tekee palapeliä, kunnes klo 14 Suomen aikaa menee nukkumaan (päiväunille?)). Klo 14.26 soitettiin, eli Suomen aikaa 15.26, että Eva on löytynyt kuolleena.
Omega
Poliisikoira Rex
Viestit: 276
Liittynyt: To Maalis 26, 2009 12:13 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Omega »

Tulkitsen, että Eva on jotain signaalia lähettänyt hätäpuhelun jälkeen. Onko se sitten tullut suoraan sukulaisille tai perheelle vai ovatko läheiset olleet yhteydessä pelastulaitokseen ja saaneet sieltä tiedon, että puhelin lähettää signaalia. Tuossa tosin jännästi puhutaan hätäpuhelimesta, tarkoitetaanko sillä juurikin Garminia, josta on tullut yhteydenottoja.

Tämä tietenkin avaa monia kysymyksiä, siitä mistä puhelin on lähettänyt signaalia ja onko se ollut tietoista toimintaa vai automatisoitua.
Terra
Martin Beck
Viestit: 831
Liittynyt: La Elo 25, 2012 2:49 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Terra »

Kalinka Holmes kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 4:55 pm
Amk kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 4:15 pm
Omega kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 3:45 pm Vapaakielinen käännös

Kirjoittajan mukaan henkilö ei ole soittanut, mutta Hätäpuhelin on lähettänyt signaaleja, ja siksi on uskottu hänen olevan elossa. (Niin väärässä voi ihminen olla, toteaa kirjoittaja)). Kirjoittaja nukahtaa kello on yksi yöllä ja puhelu tulee kolmannelta henkilöltä/ystävältä 02.26, jolloin totuus selviää.
-
Eli äiti olisi lähettänyt hätäpuhelimella signaaleja perheelle tai läheisille. Mutta ei puhelua ei ole soitettu. Näin tulkitsen ja hätä on ollut suuri. Sen aistii, kun lukee koko päivityksen. Huoli on ollut kova. Paljon voimia läheisille.
Mielestäni nuo kellonajat on iltapäivää, Evahan löytyi jo samana iltana kun lumivyöry tapahtui. Tuskin siskolle on ilmoitettu vasta seuraavana yönä. Kellonajat voi olla norjan aikaa siskon päivityksessä.
Eli klo 13 Norjan aikaa, kello 14 Suomen aikaa: Evan puhelimesta oli lähetetty hätäsignaaleja (sisar soittaa sukulaisille –> kukaan ei tiedä mitään –> sisar tekee palapeliä, kunnes klo 14 Suomen aikaa menee nukkumaan (päiväunille?)). Klo 14.26 soitettiin, eli Suomen aikaa 15.26, että Eva on löytynyt kuolleena.
Äiti löydettiin kuolleena tapahtumapäivän iltana 2.1.24 klo 22. Ei vielä saman päivän iltapäivällä; etsinnät käynnissä alk. klo 14.20 n. klo 22 saakka.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3939
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Kalinka Holmes kirjoitti: Ke Tammi 24, 2024 4:55 pm Eli klo 13 Norjan aikaa, kello 14 Suomen aikaa: Evan puhelimesta oli lähetetty hätäsignaaleja (sisar soittaa sukulaisille –> kukaan ei tiedä mitään –> sisar tekee palapeliä, kunnes klo 14 Suomen aikaa menee nukkumaan (päiväunille?)). Klo 14.26 soitettiin, eli Suomen aikaa 15.26, että Eva on löytynyt kuolleena.
Ei noin.

Kyllä norjalainen kirjoittaa kellonajat kuten mekin. Jos jokin on klo 14.26, niin se kirjoitetaan 14.26 eikä 2.26.

Häkepuhelu klo 14:09 2.1.2024.
Pepa häkepuhelun koordinaateissa 50 minuuttia lähtökäskystä eli ilmeisesti 15:20.

Tehtävä laajenee etsinnäksi klo 16.00. Poliisi otti vissiin johtovastuun klo 18.00. Vapepa liikenteeseen. Vapepa tunturissa noin klo 19.00

Omaisille on soitettu poliisin toimesta jossain vaiheessa iltaa. Aviomies on saanut tiedon hätäpuhelusta. Releoinut tiedon suvulle. Sisar Norjassa aavistelee sen jälkeen pahoja. Koittaa rauhoittua palapeliä nysväämällä jne. Jaksaa valvoa klo 01.00 3.1.2024 saakka. Nukahtaa. Klo 2.26 (Norjan aikaa) tulee soitto, että sisar löytynyt vainajana. (Sisar löytyi noin klo 22.00 sa - mutta ei siitä heti soitella omaisille eikä varsinkaan sisar Norjassa saa siitä tietoa viiveettömästi - poliisihan ei soita vainajasta omaisille ennenkuin on esim. varmistunut siitä, että tietää kuka kuollut oikeasti on)
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Korento
Alibin satunnaislukija
Viestit: 62
Liittynyt: Ti Kesä 24, 2014 2:35 pm

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja Korento »

Jonkilainen käännös tekstistä.

Huoli. Mutta se ei lopu. Meillä on hiihtotreenit lasten kanssa, mutta niihin on vaikea keskittyä. Huono tunne, onko jotain oikeasti tapahtunut. Mutta ei Eva hoitaa tietysti tämän, hänellä on aina täydellinen kontrolli. Hän soittaa kohta.

Mutta ei, kello käy. Teen 1000 palan palapeliä ja laitan viestiä kotiin, mutta kukaan ei tiedä paljon mitään. Väsymys ottaa voiton ja pakottaa lopuksi sänkyyn. Missä he ovat? Miksei hän soita? Soita jo! Hätäpuhelin on lähettänyt singnaalin. Eva lähettää oikeita singnaaleja, hän on ainakin elossa. (Niin väärässä voi olla). Kello on yksi ja minä nukun. 2.26 soittaa Sara ja pahauni on totta.
Avatar
CSI
Perry Mason
Viestit: 3939
Liittynyt: To Tammi 10, 2013 11:04 am

Re: Lumivyöry Muonion Pallastunturilla - äiti ja lapsi kuolivat

Viesti Kirjoittaja CSI »

Sara lienee ER:n nuorempi sisko.
Pieni Liekki annelistisen rikostutkinnan perusteellisista menetelmistä:
"Minä en ole nähnyt tuomiota, mutta aiheeseen perinpohjaisesti perehtymällä..."
Vastaa Viestiin