Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Otsikon mukaisesti. Myös onnettomuudet pienistä suuriin. Pohjustamattomat keskustelunavaukset.
Avatar
Francis Munkki
Remington Steele
Viestit: 219
Liittynyt: La Touko 11, 2013 1:14 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Francis Munkki »

damfin kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 1:29 pm Varmasti teit typeryyksiä ja kolttosia, niin minäkin tein... kysymys kuuluikin olisiko sinulla 12 vuotiaana ollut taitoa ja rohkeutta tiirikoida kunnollisella hyväksytyllä lukolla varustettu sukulaisen asunto ja siellä oleva lukittu asekaappi auki?
Miksi kysymys kuului niin? Siis minulle jää täysin auki, että mitä sinä yrität tällä kysymyksellä painottaa tai perustella.
damfin kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 1:29 pm Eihän tuota helpottavaa ulkopuolisista tekijää tarvitse mistään hakea…
Kukaan ei ole ollut nähdäkseni, koko keskustelun luettuani, "hakemassa helpottavaa ulkopuolista tekijää". Nähdäkseni tässä tapahtuu niin, että 1) joku on lynkattava tai 2) joku on oltava se, johon moraalinen kiihko kohdistetaan, tai 3) jotakuta vasten ihmiset tulevat tähän keskusteluun peilaamaan itseään hyvänä, viisaana ja vastuullisena ihmisenä.

Kierros on lähtenyt ensin siitä, että peilattiin itseä 1) pojan väitettyihin, mahdollisiin tai potentiaalisiin kiusaajiin. Sitten 2) peilattiin itseä niihin typeriin vanhempiin, jotka sanovat heti, että "ei meidän kullanmuru", jos joku väittää heidän lastaan kiusaajiksi. Sitten 3) peilattiin itseä niihin typeriin opettajiin ja heidän silmänlumeeksi ja vastuun pakenemiseksi pystytettyihin tekohymyhankkeisiinsa. Ja todettiin, että 4) ei kun se on joku tyyppi yliopistolta, joka on lyönyt rahoiksi jonkun muun tutkimuksen pohjalta. Siinä välissä todettiin, että 5) kyllä tää lapsi oli syntynyt pahaksi, psykopaatti, valehtelija, narsisti, varmaan kiduttanut eläimiäkin, eikä edes järkyttynyt yhtään kun jaffat lensi kaverilta.

Tässä on unohdettu lynkata 6) ampujan vanhemmat, koska heistä ei ole kukaan sanonut mitään. Mutta nyt, kun on todettu, että kiusaamisella ei välttämättä ollut mitään tekemistä asiassa, opettajat olivat sankareita ja tekijän itsensä syyttämisestä ei saa enää mitään irti, niin 7) tämä sukulainen näyttää jäävän ainoana jäljelle. Mutta kun asiat, joiden perusteella täällä ketään syytetään, ovat a) parhaimmillaan oman subjektiivisen kokemuksen projisoimista tapahtumiin, b) keskimäärin yleisiä luuloja ja c) puolet aikaa ihan mielikuvituksen lentoa, joita vähän häiritsee d) poliisien lausunnot mediassa, niin tässä ehditään saada kasaan vielä oikea tuhannen ja yhden yön hirviösukulainen.

Koko ajan ollaan siinä, että sukulaisen syyllisyydestä mihinkään laiminlyöntiin ei ole mitään näyttöä eikä mitään todisteita. Kaikki on ollut pelkkää tarinoiden kertomista. Ja jos sitä näyttöä myöhemmin tulee, niin se ei tarkoita, että ne aikaisemmin kerrotut tarinat sillä yllättäen muuttuisivat tietoon perustuviksi. Väitän, yhtä suurella auktoriteetilla ja yhtä hyvillä perusteilla, että asetta säilytettiin alligaattoreita kuhisevan vallihaudan ympäröimässä linnoitetussa bunkkerissa. Tämä poika ei vaan sattumalta pelännyt alligaattoreita ja oli tottunut bunkkereihin soluttautuja. Mutta jos poika vaikkapa inhosi siivoamista yli kaiken, niin siivouskomerossa ase olisi ollut täysin turvassa.

Ne, ketkä tarinoiden kertomisen pohjalta syyttävät sukulaista, ovat "helpottavaa tekijää" hakemassa. Ne, joihin tämä sukulaisen lanaaminen seuraavaksi ei oikein uppoa, eivät ole hakemassa "helpottavaa tekijää", eikä heillä ole ollut sille mitään tarvetta. Eikä heillä ole mitään velvollisuutta esittää mitään vaihtoehtoista "helpottavaa tekijää" jos väittävät, että sukulainen ei ollut sellainen. On ihan vain näiden lynkkaajien keksimä juttu, että joku "helpottava tekijä" oli pakko olla olemassa.

Näissä asioissa on joku normaalitaso. Jos polkupyörä on asunnon takapihalla lukittuna aitaan kiinni, mutta joku tulee tarpeeksi isoilla pihdeillä tai rälläkällä, katkaisee lukon ja varastaa pyörän, niin siinä ei ollut mitään "helpottavaa tekijää". Pyörän olisi voinut suojata paremmin, vaikkapa pitämällä sitä lukitussa varastossa, tai palkkaamalla sitä varten ympärivuorokautisen vartioinnin. Mutta se, että näin ei tehty, ei ole mikään "helpottava tekijä", joka olisi mahdollista lukea jotenkin omistajan syyksi.

Huolestuttava piirre tässä sukulaisen syyllistämisessä, ennen kuin mitään varmaa tietoa mistään laiminlyönnistä on tullut kenenkään tietoon, on se, että se pohjimmiltaan ilmentää sitä, että hylätään koko ajatus laista ja sen noudattamisesta. Sen sijaan moraalin perustaksi jää, että tässä ampumisessa on tapahtunut subjektiivista pahaa, joka pitää kostaa jollekin täysimääräisenä. Kuten jo edellä sanoin, se muistuttaa kovasti itse ampujan oletettua, ehdotettua, luultua tai väitettyä logiikkaa teon takana.
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10832
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja damfin »

Mymmeli77 kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 4:17 pm Mä en nyt ymmärrä, mistä nää omaisen kotiin tiirikoimiset ja asekaapin murrot sun muut on alkaneet? Onko jossain uutisessa kerrottu tällaisesta?
Tiirikoimiset ja asekaapin murrot on alkaneet siitä kun aseen huolimatonta säilytystä puolustellaan sillä että ei siitä huolellisuudesta ja lukoista ole mitään hyötyä kun lapsi voi kuitenkin ne lukot tiirikoida auki ja löytää kyllä keinot saada sen aseen haltuunsa.

Tuo taas on aivan naurettava perustelu, se että lukko on mahdollista tiirikoida tai murtaa auki ei todellakaan tarkoita sitä etteikö lukkoja kannattaisi käyttää, pidetäänhän ne autojen ja asuntojen ovetkin lukossa vaikka varas voi siitä huolimatta saada ne tiirikoitua tai murrettua auki, monet laittaa jopa polkupyöränkin lukkoon vaikka niitä varastetaan lukittuinakin, mutta aseitako nyt on sitten turha edes yrittää suojella lukoilla kun lapsi voi ne varastaa kuitenkin?
Francis Munkki kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 5:53 pm
damfin kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 1:29 pm Varmasti teit typeryyksiä ja kolttosia, niin minäkin tein... kysymys kuuluikin olisiko sinulla 12 vuotiaana ollut taitoa ja rohkeutta tiirikoida kunnollisella hyväksytyllä lukolla varustettu sukulaisen asunto ja siellä oleva lukittu asekaappi auki?
Miksi kysymys kuului niin? Siis minulle jää täysin auki, että mitä sinä yrität tällä kysymyksellä painottaa tai perustella.
Olisit lukenut ne viestit joiden kirjoittajalle tuon kysymyksen esitin niin ehkä se olisi selventänyt asiaa...
Anoteus kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 6:40 am Se on aivan sama, miten monen lukon taakse ampumatarvikkeet jemmataan, niin kyllä nuoret keinot keksii. Itsekin nuorena pöllin isäni panoksia, että saatiin ruutia anarkistin käsikirjan pommikokeiluja varten. Aivan turhaan syyllistätte aseen omistajaa, ainut keino olisi omistajan kantaa asetta koko ajan mukana, jotta tietää missä se on
damfin kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 8:12 am
Anoteus kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 7:40 am ^
Mutta kun se ei kaikilla auta, itse opettelin tiirikoinnin, että pääsin kaikkeen "kiellettyyn" käsiksi.
Olisiko sinulla ollut 12-vuotiaana taitoa ja rohkeutta tiirikoida itsesi jonkun sukulaisesi asuntoon ja siellä olleelle asekaapille asetta anastamaan silloin kun sukulaisesi ei ollut kotona?
Jos sinulle ei nyt tuostakaan aukea miksi se kysymykseni kuului noin niin en voi auttaa.

edit. niin ja tuota asekaapeista ja säilytyksestä vääntämistä voi tosiaan jatkaa siellä asekeskustelu-ketjussa, se ketju vaan jotenkin hiljeni sen jälkeen kun toin sinne lainauksen siitä mitä siellä laissa aseiden säilytyksestä ihan oikeasti sanotaan.
Avatar
Francis Munkki
Remington Steele
Viestit: 219
Liittynyt: La Touko 11, 2013 1:14 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Francis Munkki »

damfin kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 6:25 pm Jos sinulle ei nyt tuostakaan aukea miksi se kysymykseni kuului noin niin en voi auttaa.
Aivan. Käsitin alusta asti täysin oikein, että käsität tahallisesti väärin sen, mitä Anoteus sanoo, jotta vaikuttaisi siltä, että hän on väärässä ja sinä olet oikeassa.

Oikeasti käsitän, että Anoteus perustelee sitä, ettei siitä tosiasiasta, että poika pääsi aseeseen käsiksi, voi päätellä suoraan sitä, että ase oli väärin tai huolimattomasti säilytetty. Argumentti on koko ajan ollut se, että riittävän sinnikäs ja kekseliäs lapsi pääsee käsiksi oikeinkin säilytettyyn aseeseen, jos ei sen omistaja ymmärrä olla paranoidi oikealla tavalla oikeana hetkenä, tai mene yli sen, mitä laki vaatii.

Tämän sinä tahallisesti käsität väärin siten, että Anoteus väittäisi, ettei asetta pitäisi säilyttää millään tavalla lukittuna tai suojattuna.

Täällä tapahtuu usein sitä, että joku perustelee jotain kantaa, joka on sinänsä vailla perusteita tai väärä. Kuten tässä tuo, että lapsen pääsy aseeseen käsiksi automaattisesti todistaisi, että sitä on säilytetty väärin. Mutta tällaista perusteetonta kantaa on helpointa puolustaa sillä, että polarisoi kysymyksen siten, että siitä eri mieltä oleva ei olekaan a) sitä mieltä, mitä itse sanoo olevansa, siis että oikeinkin säilytetty ase voidaan varastaa, vaan b) edustaa sinun näkemyksesi täydellistä peilikuvaa, siis että lukot ovat turhia ja siksi niitä ei tarvitsisi käyttää ollenkaan.

Täällä ei ole kukaan tähän mennessä puolustanut tai yrittänyt oikeuttaa aseen huolimatonta säilytystä. Kertaakaan. Missään. Sen sijaan täällä on väitetty, että tähän mennessä ei ole tullut julkisuuteen mitään tietoa siitä, että asetta olisi säilytetty huolimattomasti.
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10832
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja damfin »

Francis Munkki kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 9:39 pm Tämän sinä tahallisesti käsität väärin siten, että Anoteus väittäisi, ettei asetta pitäisi säilyttää millään tavalla lukittuna tai suojattuna.
Ettei nyt kuitenkin olisi niin että sinä tahallisesti käsität väärin väittäessäsi minun käsittäneen tai ilmaisseen asian tuolla tavalla.

Tässä nyt se mitä minä tuosta aseen säilytyksestä sanoin:
damfin kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 7:17 am Ellei ole keinoja tai halukkuutta säilyttää asetta niin että 12 vuotias ei pysty sitä saamaan huomaamatta haltuunsa, niin silloin ei pidä omistaa asetta, eikä varsinkaan säilyttää sitä tiloissa jonne 12 vuotias pääsee.
Avatar
Francis Munkki
Remington Steele
Viestit: 219
Liittynyt: La Touko 11, 2013 1:14 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Francis Munkki »

damfin kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 10:54 pm Tässä nyt se mitä minä tuosta aseen säilytyksestä sanoin:
damfin kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 7:17 am Ellei ole keinoja tai halukkuutta säilyttää asetta niin että 12 vuotias ei pysty sitä saamaan huomaamatta haltuunsa, niin silloin ei pidä omistaa asetta, eikä varsinkaan säilyttää sitä tiloissa jonne 12 vuotias pääsee.
Joo no tuo on ihan pelkkää jälkiviisastelua. Vähän kuin sanoisi, että pitäisi sitä nyt jokaisen tajuta, että asiat riippuu niin kuin ne roikkuu.

Minä tahallisesti käsitin väärin, että sinä halusit esittää jonkin pätevän argumentin jonkin asian puolesta tai jotain asiaa vastaan. Mutta tuollainen "ei olis pitäny epäonnistua" on vähän sellainen nollalausunto.

Jos se on paremman ihmisen kriteeri, että ei omista asetta, jonka joku on varastanut ammuskelussa käytettäväksi, niin kyllä me varmaan kaikki tässä keskustelussa olemme tuota sukulaista parempia ihmisiä. Mutta se jättää edelleen auki sen, että jaetaanko tällaista paremmuutta sattuman vai ansion perusteella.

Sen, minkä käsitin, sen käsitin tämän perusteella:
damfin kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 6:25 pm Tuo taas on aivan naurettava perustelu, se että lukko on mahdollista tiirikoida tai murtaa auki ei todellakaan tarkoita sitä etteikö lukkoja kannattaisi käyttää, pidetäänhän ne autojen ja asuntojen ovetkin lukossa vaikka varas voi siitä huolimatta saada ne tiirikoitua tai murrettua auki, monet laittaa jopa polkupyöränkin lukkoon vaikka niitä varastetaan lukittuinakin, mutta aseitako nyt on sitten turha edes yrittää suojella lukoilla kun lapsi voi ne varastaa kuitenkin?
Ei siis mielestäni mitenkään väärin. Esität tuossa juuri sen argumentin, minkä väitinkin sinun esittävän.
damfin
James Bond (David Niven)
Viestit: 10832
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja damfin »

Francis Munkki kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 11:08 pm Sen, minkä käsitin, sen käsitin tämän perusteella:
damfin kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 6:25 pm Tuo taas on aivan naurettava perustelu, se että lukko on mahdollista tiirikoida tai murtaa auki ei todellakaan tarkoita sitä etteikö lukkoja kannattaisi käyttää, pidetäänhän ne autojen ja asuntojen ovetkin lukossa vaikka varas voi siitä huolimatta saada ne tiirikoitua tai murrettua auki, monet laittaa jopa polkupyöränkin lukkoon vaikka niitä varastetaan lukittuinakin, mutta aseitako nyt on sitten turha edes yrittää suojella lukoilla kun lapsi voi ne varastaa kuitenkin?
Ei siis mielestäni mitenkään väärin. Esität tuossa juuri sen argumentin, minkä väitinkin sinun esittävän.
Ja tuo argumenttini perustuu esimerkiksi tähän:
Anoteus kirjoitti: Ti Touko 14, 2024 6:40 am Se on aivan sama, miten monen lukon taakse ampumatarvikkeet jemmataan, niin kyllä nuoret keinot keksii. Itsekin nuorena pöllin isäni panoksia, että saatiin ruutia anarkistin käsikirjan pommikokeiluja varten. Aivan turhaan syyllistätte aseen omistajaa, ainut keino olisi omistajan kantaa asetta koko ajan mukana, jotta tietää missä se on
Sinä saat käsittää tuon minun argumenttini ihan haluamallasi tavalla, aivan samoin kuin minä voin käsittää tuo Anoteuksen argumentin niin että siinä vähätellään lukkojen merkitystä.
Edith
Susikoski
Viestit: 36
Liittynyt: Ma Touko 04, 2015 4:46 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Edith »

Jos vielä kertaamme faktat, jotka tapauksesta tiedämme. Lainaan tätä uutista: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ae62 ... 93b8be58be

1) 12-vuotias ampuja oli suunnitellut koulusurmaa viikkoja. Hän oli etsinyt verkosta tietoa vastaavista veriteoista kuukausien ajan.

2) Poliisin mukaan pojalla ei ollut Viertolan koulussa kavereita. Hän kertoi joutuneensa kiusatuksi, mutta tästä ei ole löytynyt viitteitä esitutkinnassa.

3) Poika oli opetellut ampumaan lähisukulaisensa aseella ja ohjeistuksella. Harjoittelu oli tapahtunut lähisukulaisen kotona, jossa poika vietti pääsiäistä.

Ratkaiseva tekijä teon konkretisoitumiseen oli juurikin tuo kolmas kohta. Lähisukulainen oli opettanut poikaa ampumaan, ja ase oli syystä tai toisesta ollut helppo ottaa huomaamatta mukaan pääsiäislomalla.

Aseenkäytön opettaminen lapselle, jolla ei ole vielä kykyä ymmärtää asioita aikuisen tavoin, on aina riski. En ymmärrä, miksi tästä asiasta jotkut ovat eri mieltä. Lakia pitäisi minun mielestäni muuttaa niin, ettei olisi mahdollista opettaa pieniä lapsia ampumaan oikeilla aseilla. Ainakin tähän tarvittaisiin lisää viranomaisten valvontaa. Pitäisi ensin hakea lupa, jossa selitetään, miksi lapsen kanssa on ajateltu harjoitella ampumista. Jonkinlainen lapsen taustan tarkistus olisi myös tehtävä.
Marilynmarilyn
Jack Taylor
Viestit: 19
Liittynyt: La Joulu 12, 2020 4:33 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Marilynmarilyn »

Edith kirjoitti: Ke Touko 15, 2024 6:17 am Jos vielä kertaamme faktat, jotka tapauksesta tiedämme. Lainaan tätä uutista: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ae62 ... 93b8be58be

1) 12-vuotias ampuja oli suunnitellut koulusurmaa viikkoja. Hän oli etsinyt verkosta tietoa vastaavista veriteoista kuukausien ajan.

2) Poliisin mukaan pojalla ei ollut Viertolan koulussa kavereita. Hän kertoi joutuneensa kiusatuksi, mutta tästä ei ole löytynyt viitteitä esitutkinnassa.

3) Poika oli opetellut ampumaan lähisukulaisensa aseella ja ohjeistuksella. Harjoittelu oli tapahtunut lähisukulaisen kotona, jossa poika vietti pääsiäistä.

Ratkaiseva tekijä teon konkretisoitumiseen oli juurikin tuo kolmas kohta. Lähisukulainen oli opettanut poikaa ampumaan, ja ase oli syystä tai toisesta ollut helppo ottaa huomaamatta mukaan pääsiäislomalla.

Aseenkäytön opettaminen lapselle, jolla ei ole vielä kykyä ymmärtää asioita aikuisen tavoin, on aina riski. En ymmärrä, miksi tästä asiasta jotkut ovat eri mieltä. Lakia pitäisi minun mielestäni muuttaa niin, ettei olisi mahdollista opettaa pieniä lapsia ampumaan oikeilla aseilla. Ainakin tähän tarvittaisiin lisää viranomaisten valvontaa. Pitäisi ensin hakea lupa, jossa selitetään, miksi lapsen kanssa on ajateltu harjoitella ampumista. Jonkinlainen lapsen taustan tarkistus olisi myös tehtävä.
On täysin käsittämätöntä, että julkisuudessa on puhuttu lähinnä mahdollisesta kiusaamisesta, vaikka kukaan ei tiedä tarkemmin ampujan taustoja. Ampumista on jopa useissa kommenteissa pidetty oikeutettuna. Silti faktana tiedetään, että poika oli ollut kiinnostunut aseista ja koulumurhista (minusta "kouluampumisesta" puhuminen on asian vähättelyä) ja että lähisukulainen oli opettanut poikaa ampumaan ja mahdollistanut aseen saamisen murhavälineeksi.

Ilmeisesti Suomessa on suuri joukko asemyönteisiä ihmisiä (luultavasti hyvinkin korkeissa asemissa), jotka pyrkivät pitämään keskustelun poissa aselaeista. Kuitenkin tämä asemyönteisyys on asia, josta pitäisi useiden viimeaikaisten tapahtumien vuoksi puhua avoimesti. Miksi aseiden käytön rajoittaminen herättää niin voimakkaita tunteita? Tässäkin tapauksessa vain yhden aseen päätyminen vääriin käsiin on tuhonnut elämiä ja traumatisoinut satoja.
HKV
Olivia Benson
Viestit: 729
Liittynyt: Su Joulu 11, 2022 11:16 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja HKV »

Edith kirjoitti: Ke Touko 15, 2024 6:17 am Jos vielä kertaamme faktat, jotka tapauksesta tiedämme. Lainaan tätä uutista: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ae62 ... 93b8be58be

1) 12-vuotias ampuja oli suunnitellut koulusurmaa viikkoja. Hän oli etsinyt verkosta tietoa vastaavista veriteoista kuukausien ajan.

2) Poliisin mukaan pojalla ei ollut Viertolan koulussa kavereita. Hän kertoi joutuneensa kiusatuksi, mutta tästä ei ole löytynyt viitteitä esitutkinnassa.

3) Poika oli opetellut ampumaan lähisukulaisensa aseella ja ohjeistuksella. Harjoittelu oli tapahtunut lähisukulaisen kotona, jossa poika vietti pääsiäistä.

Ratkaiseva tekijä teon konkretisoitumiseen oli juurikin tuo kolmas kohta. Lähisukulainen oli opettanut poikaa ampumaan, ja ase oli syystä tai toisesta ollut helppo ottaa huomaamatta mukaan pääsiäislomalla.

Aseenkäytön opettaminen lapselle, jolla ei ole vielä kykyä ymmärtää asioita aikuisen tavoin, on aina riski. En ymmärrä, miksi tästä asiasta jotkut ovat eri mieltä. Lakia pitäisi minun mielestäni muuttaa niin, ettei olisi mahdollista opettaa pieniä lapsia ampumaan oikeilla aseilla. Ainakin tähän tarvittaisiin lisää viranomaisten valvontaa. Pitäisi ensin hakea lupa, jossa selitetään, miksi lapsen kanssa on ajateltu harjoitella ampumista. Jonkinlainen lapsen taustan tarkistus olisi myös tehtävä.
12-v saa jo metsästyskortin ja ihan kunnon aseilla ampua. Meinaatko että ennen sitä ikää ei ole jo harjoitelleet aseen käyttöä?

Alle 15-vuotiaat saavat metsästää täysi-ikäisen kanssa. He eivät vielä saa lupaa aseeseen, mutta he voivat käyttää asetta aikuisen välittömässä valvonnassa. Yli 15-vuotiaat voivat jo hakea toisen henkilön aseeseen rinnakkaisluvan vanhempien suostumuksella.
Oli taas niin sekava selitys että pelkkä kuseminen kenkäkaappiin ei riittänyt. Täytyi vääntää paskatkin.
Avatar
Francis Munkki
Remington Steele
Viestit: 219
Liittynyt: La Touko 11, 2013 1:14 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Francis Munkki »

Marilynmarilyn kirjoitti: Ke Touko 15, 2024 8:40 am On täysin käsittämätöntä, että julkisuudessa on puhuttu lähinnä mahdollisesta kiusaamisesta, vaikka kukaan ei tiedä tarkemmin ampujan taustoja.
Jos puhutaan mahdollisesta mistä vain, niin sehän ei teknisesti ole mitenkään väärin. Miten asiasta sinun mielestäsi pitäisi puhua? Tai voiko ihmisiä estää puhumasta kokonaan?
Marilynmarilyn kirjoitti: Ke Touko 15, 2024 8:40 am Ampumista on jopa useissa kommenteissa pidetty oikeutettuna.
Ymmärrettävä on eri asia kuin oikeutettu. Ja ymmärrettävällä voi tarkoittaa ainakin kahta eri asiaa. Toinen on, että sanojasta tuntuu siltä, että ampuminen on hyvä ratkaisu. Toinen on, että sanoja käsittää, että jokin tilanne tai asetelma on saattanut johtaa tapahtumaan.

Jos väkivaltaisesti kohdeltu suojelukoira ryntää hiekkalaatikolle ja syö pienen lapsen, niin sekin on ymmärrettävää sillä tavalla, että huonosti kohdeltu koira voi seota huonon kohtelun seurauksena, siis että sanoja näkee tai tunnustaa mahdollisen syyn ja seurauksen olevan olemassa. Ilman, että tarkoittaa sitä tunteen tasolla, siis tyyliin "hyvä että söi, toivottavasti koirasta tuntuu nyt paremmalta".

Tässä keskustelussa näkee paljon sitä, että joku reagoi johonkin sanaan jossain omassa merkityksessään, joka ei välttämättä ole se merkitys, missä alkuperäinen sanoja on sen tarkoittanut.
Marilynmarilyn kirjoitti: Ke Touko 15, 2024 8:40 am Silti faktana tiedetään, että poika oli ollut kiinnostunut aseista ja koulumurhista (minusta "kouluampumisesta" puhuminen on asian vähättelyä) ja että lähisukulainen oli opettanut poikaa ampumaan ja mahdollistanut aseen saamisen murhavälineeksi.
Faktana tiedetään, että pojan kiinnostus koulumurhiin on tullut ilmi jälkikäteen. Ainakaan kukaan ei ole vielä sanonut, että vanhemmat tai mahdolliset muut huoltajat tai koulutoverit olivat tietoisia asiasta etukäteen. Lähisukulainen ei ole "mahdollistanut aseen saamista murhavälineeksi", koska aseen antaminen tekoa varten ei ole edelleenkään ollut sukulaisen tarkoitus.

Tässä keskustelussa on monia, joiden mielestä jonkun syyttäminen avunannosta murhaan pelkän aavistuksen tai olettamuksen perusteella on ihan sopivaa.
Marilynmarilyn kirjoitti: Ke Touko 15, 2024 8:40 am Ilmeisesti Suomessa on suuri joukko asemyönteisiä ihmisiä (luultavasti hyvinkin korkeissa asemissa), jotka pyrkivät pitämään keskustelun poissa aselaeista. Kuitenkin tämä asemyönteisyys on asia, josta pitäisi useiden viimeaikaisten tapahtumien vuoksi puhua avoimesti.
He varmaankin kohdistavat eduskuntaan, lehdistöön, televisioyhtiöihin ja Internetiin jotain keskustelua estäviä säteitä. Tai vapauttavat ilmaan jotain keskustelua estävää kaasua. Vai miten sinä ajattelet, että tämä "keskustelun pitäminen poissa" toteutuu?

Aselait on keskusteltu puhki moneen kertaan. Mikään asia ei ole niiden kannalta muuttunut tämän tapahtuman seurauksena, eikä tämä tapahtuma tuo asiaan mitään uutta keskusteltavaa.

Väitän, että mitään tällaista "asemyönteisyyttä" ei ole olemassa. Se on vähän samanlainen kuin "huumemyönteisyys" tai peräti "raiskausmyönteisyys". Koko käsitteellä yritetään vaan siirtää keskustelu tunteen tasolle.
Marilynmarilyn kirjoitti: Ke Touko 15, 2024 8:40 am Miksi aseiden käytön rajoittaminen herättää niin voimakkaita tunteita?
Yleensä tyhmien ihmisten tyhmät mielipiteet siitä, miten aseiden käyttöä pitäisi rajoittaa, herättävät voimakkaita tunteita. Siksi, että siinä on henkilöitä, joita asia ei koske, sinisilmäisesti ehdottelemassa kaikenlaista, mistä yleensä olisi kohtuuton haitta ja kustannus jollekin toiselle, eikä mitään hyötyä kokonaisuuden kannalta. Se tiedon puute, välinpitämättömyys ja ylimielisyys ärsyttää ihmisiä, jotka syystä tai toisesta ovat tekemisissä aseiden kanssa.

Tietenkin tähän fantasiaan kuuluu se, että aseet ovat jonkinlainen kielletty leikki, josta "viisaammat" sanovat, että "älkää leikkikö tai käy näin kuten nytkin nähtiin". Sitten kaikki metsästäjät, ammunnan harrastajat ja aseenkäytön ammattilaiset ovat tosi kiusaantuneita ja häpeissään kun taas jäätiin kiinni kyseenalaisesta harrastuksesta.

Mutta oikeasti luulen, että yleiselle asekeskustelulle on oma aiheensa, ja yritykset viedä tämä keskustelu siihen suuntaan tullaan vaan siivoamaan sen jatkoksi. Ja yritykset ratsastaa tällä tapahtumalla yleisen asekeskustelun aikaansaamiseksi eivät oikeasti hyödytä kumpaakaan keskustelua. Joten toivon, että kukaan ei sinun jälkeesi enää tekisi sitä. Etenkään kuvitellen, että on samalla tekemässä jonkin suuren ja tärkeän avauksen, jota kaikki muut ovat olleet liian tyhmiä tai syyllisiä tekemään jo aikaisemmin.
Edith
Susikoski
Viestit: 36
Liittynyt: Ma Touko 04, 2015 4:46 pm

Re: Kouluampuminen Vantaan Viertolassa 2.4.2024 - 1 kuoli, 2 loukkaantui

Viesti Kirjoittaja Edith »

Marilynmarilyn kirjoitti: Ke Touko 15, 2024 8:40 am
Edith kirjoitti: Ke Touko 15, 2024 6:17 am Jos vielä kertaamme faktat, jotka tapauksesta tiedämme. Lainaan tätä uutista: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ae62 ... 93b8be58be

1) 12-vuotias ampuja oli suunnitellut koulusurmaa viikkoja. Hän oli etsinyt verkosta tietoa vastaavista veriteoista kuukausien ajan.

2) Poliisin mukaan pojalla ei ollut Viertolan koulussa kavereita. Hän kertoi joutuneensa kiusatuksi, mutta tästä ei ole löytynyt viitteitä esitutkinnassa.

3) Poika oli opetellut ampumaan lähisukulaisensa aseella ja ohjeistuksella. Harjoittelu oli tapahtunut lähisukulaisen kotona, jossa poika vietti pääsiäistä.

Ratkaiseva tekijä teon konkretisoitumiseen oli juurikin tuo kolmas kohta. Lähisukulainen oli opettanut poikaa ampumaan, ja ase oli syystä tai toisesta ollut helppo ottaa huomaamatta mukaan pääsiäislomalla.

Aseenkäytön opettaminen lapselle, jolla ei ole vielä kykyä ymmärtää asioita aikuisen tavoin, on aina riski. En ymmärrä, miksi tästä asiasta jotkut ovat eri mieltä. Lakia pitäisi minun mielestäni muuttaa niin, ettei olisi mahdollista opettaa pieniä lapsia ampumaan oikeilla aseilla. Ainakin tähän tarvittaisiin lisää viranomaisten valvontaa. Pitäisi ensin hakea lupa, jossa selitetään, miksi lapsen kanssa on ajateltu harjoitella ampumista. Jonkinlainen lapsen taustan tarkistus olisi myös tehtävä.
On täysin käsittämätöntä, että julkisuudessa on puhuttu lähinnä mahdollisesta kiusaamisesta, vaikka kukaan ei tiedä tarkemmin ampujan taustoja. Ampumista on jopa useissa kommenteissa pidetty oikeutettuna. Silti faktana tiedetään, että poika oli ollut kiinnostunut aseista ja koulumurhista (minusta "kouluampumisesta" puhuminen on asian vähättelyä) ja että lähisukulainen oli opettanut poikaa ampumaan ja mahdollistanut aseen saamisen murhavälineeksi.

Ilmeisesti Suomessa on suuri joukko asemyönteisiä ihmisiä (luultavasti hyvinkin korkeissa asemissa), jotka pyrkivät pitämään keskustelun poissa aselaeista. Kuitenkin tämä asemyönteisyys on asia, josta pitäisi useiden viimeaikaisten tapahtumien vuoksi puhua avoimesti. Miksi aseiden käytön rajoittaminen herättää niin voimakkaita tunteita? Tässäkin tapauksessa vain yhden aseen päätyminen vääriin käsiin on tuhonnut elämiä ja traumatisoinut satoja.
Täytyyhän sitä lasten voida pienestä pitäen harjoitella aseiden käyttöä, jotta heistä kasvaa pelottavia sotureita ja metsästäjiä. Revolverilla tosin on vaikeaa metsästää, mutta tämä kai on sivuseikka. Kulkevathan jotkut kansanedustajatkin ase taskussa ihan varmuuden vuoksi.
Vastaa Viestiin