Lieksan puukotukset 21.2.2018 - yksi kuoli, kaksi sairaalaan

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Dope Boy
Tarkastaja Ankardo
Viestit: 1272
Liittynyt: To Marras 17, 2016 10:52 pm

Re: Lieksan puukotukset 21.2.2018 - yksi kuoli, kaksi sairaa

Viesti Kirjoittaja Dope Boy » Su Maalis 04, 2018 2:17 pm

Eikös tätä uusimman puukotuksen uhria sanottu rasta-janiksi? Siis se mikä kuoli.
"If you aim for a king, you better not miss"

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12830
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Lieksan puukotukset 21.2.2018 - yksi kuoli, kaksi sairaa

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ke Touko 09, 2018 6:15 pm

Poliisi epäilee 25-vuotiasta lieksalaismiestä taposta ja kahdesta tapon yrityksestä - taustalla syyskuinen tappelu, jossa katkottiin sormia

Poliisi on saanut valmiiksi esitutkinnan helmikuussa Lieksassa tapahtuneeseen tappoon, kahden tapon yritykseen liittyen, törkeään pahoinpitelyyn ja kotirauhan rikkomiseen liittyen.

Tappo ja tapon yritykset tapahtuivat yksityisasunnossa Lieksan Pankakoskella 21.2.2018. Illan aikana neljän lieksalaismiehen seurue oli mennyt vierailulle 25-vuotiaan miehen asuntoon. Miehille oli tullut riitaa, joka eteni tappeluksi.

Tässä yhteydessä 25-vuotias mies puukotti 37-vuotiasta miestä, joka kuoli vammoihinsa. Lisäksi mies puukotti 45-vuotiasta ja 29-vuotiasta miestä. 25-vuotiasta lieksalaismiestä epäillään taposta ja kahdesta tapon yrityksestä.

Poliisin tutkiessa näitä rikoksia tuli ilmi törkeä pahoinpitely, joka oli tapahtunut jo syyskuussa. Tässäkin epäiltynä on nyt vangittuna oleva 25-vuotias lieksalaismies.

Pahoinpitelyssä epäiltynä ovat myös kaksi muuta miestä, 40- ja 63-vuotiaat lieksalaismiehet, jotka ovat esitutkinnan aikana olleet vangittuna. 63-vuotias mies on vangittuna olevan 25-vuotiaan miehen isä. Törkeä pahoinpitely tapahtui epäiltynä olevan miehen isän kotona.

Pahoinpitelyn uhrina oli 45-vuotias mies, joka on yksi heistä, joka tuli puukotetuksi myöhemmin helmikuussa. Poliisi epäilee miehen katkaisseen 45-vuotiaalta mieheltä kaksi sormea teräaseella.

Paikalla olleita 40- ja 63-vuotiaita miehiä epäillään osallisuudesta tähän tekoon ja törkeän pahoinpitelyn lisäksi rikosnimikkeinä ovat ampuma-aserikos ja laiton uhkaus. Lisäksi 63-vuotiasta miestä epäillään huumausainerikoksesta, sillä hänen kotiosoitteeseen suoritetussa kotietsinnässä sieltä takavarikoitiin Kannabis Sativa -kasveja.

Poliisi epäilee esitutkinnan perusteella, että syyskuussa tapahtunut törkeä pahoinpitely oli jonkinlaisena vaikuttimena helmikuun tapahtumiin, joissa yksi mies sai surmansa.


Karjalainen.fi
9.5.2018 15:54
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Hurja
Vähänniinkuharrastaja
Viestit: 196
Liittynyt: To Tammi 28, 2016 8:44 am

Re: Lieksan puukotukset 21.2.2018 - yksi kuoli, kaksi sairaa

Viesti Kirjoittaja Hurja » Ti Touko 29, 2018 4:20 pm


JackSparrow
Sammakkoprofessori
Viestit: 459
Liittynyt: Ma Tammi 23, 2012 11:47 am
Paikkakunta: Pori

Re: Lieksan puukotukset 21.2.2018 - yksi kuoli, kaksi sairaa

Viesti Kirjoittaja JackSparrow » Ti Touko 29, 2018 5:30 pm

Kopsataan juttu nyt tähän:

"Porukka selvitteli Lieksassa välejä kirveellä, haulikolla ja hedelmäveitsellä - 37-vuotias mies kuoli

Kolmen miehen kyläily päättyi 37-vuotiaan miehen kuolemaan – uhria kuljeteltiin autolla yöllä terveyskeskukseen, joka ei ollut auki.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus alkoi tiistaina käsitellä lieksalaista rikosvyyhtiä, jonka raskain rikos tapahtui helmikuussa, kun 37-vuotias lieksalaismies kuoli puukotuksen uhrina.

Talvisen välien selvittelyn tapahtumat saivat alkunsa helmikuun 21. päivän iltana, jolloin miesseurue lähti kyläilemään 25-vuotiaan lieksalaismiehen luokse Pankakoskelle rivitaloon Kangaspolulle. Alkuillasta miehet olivat viestitelleet toisilleen kännyköillä, ja 25-vuotiaan kertoman mukaan porukan tarkoituksena oli selvittää tai kostaa vanhoja riitoja.

Miehet olivat juoneet illan aikana alkoholia enemmän tai vähemmän, ja kuulustelujen kertomukset illan kulusta ovat varsin erilaisia ja sekavia. Miesten välille oli tullut riitaa, joka oli edennyt nyrkkitappeluksi.

Nyt taposta epäilty 25-vuotias mies oli saanut nyrkistä useamman kerran niin, että hän oli muun muassa ulostanut allensa. Mies oli kaivanut esiin 20-senttisen hedelmäveitsen, jolla hän puukotti kolmea kylään tullutta miestä.

Myöhemmin kuolleen 37-vuotiaan lisäksi puukosta osumia saivat myös 29-vuotias mies sekä 45-vuotias mies. Heidän vammansa eivät olleet kovin vakavia. Miesten kertoman mukaan keskinäinen paini käytiin rivitaloasunnon keittiössä ja eteisessä.

Kun pahin rähinä oli ohi, huomattiin että 37-vuotias näyttää loukkaantuneen vakavasti. Miehet ilmoittivat tapahtumista muutamille ihmisille, muun muassa tekijäksi epäillyn 25-vuotiaan miehen isälle sekä uhrin lapsen äidille.

Miehet taluttivat 37-vuotiaan auton takapenkille ja lähtivät kuljettamaan häntä Lieksan terveyskeskukseen, joka kuitenkin oli kiinni yöaikaan. Miehet ajoivat auton Sankkilantielle, jonka parkkipaikalta paikalle hälytetty ambulanssihenkilöstö sekä poliisi löysivät porukan. Ambulanssihenkilöstö kantoi auton renkaaseen nojallaan olleen miehen ambulanssiin, jossa hänet todettiin kuolleeksi.

Lieksalaismiesten riidat olivat muuttuneet väkivaltaiseksi tappeluksi aiemmin jo edellisen vuoden puolella, jolloin nyt taposta epäilty 25-vuotias mies oli iskenyt 45-vuotiaalta mieheltä sormia poikki kirveellä. Samoin 25-vuotias oli uhannut 45-vuotiaan miehen henkeä nostamalla veitsen tämän kurkulle. Porukassa oli myös selvitetty välejä muun muassa haulikolla uhkailemalla.

Riitojen taustalla on kertomusten mukaan sekä rahavelkoja että kiistaa auton korjauskustannuksista.

Oikeudessa miehet olivat kuultavina todistajina, epäiltyinä sekä asianomistajina. 25-vuotias pääepäilty on syytettynä taposta ja tapon yrityksistä. Muita miehistä epäillään esimerkiksi kotirauhan rikkomisesta, laittomasta uhkauksesta, kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta sekä pahoinpitelyistä.

Syyttäjä vaatii taposta epäilylle 25-vuotiaalle 12 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Muille syytetyille vaaditaan ehdollisia tuomioita."

Aika velikultia... :roll:
Syntyminen on vain kuoleman odotusta

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12830
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Lieksan puukotukset 21.2.2018 - yksi kuoli, kaksi sairaa

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Pe Heinä 06, 2018 12:57 am

Syytteet: Mies tappoi 1-vuotiaan lapsen isän puukottamalla - aiemmin hakkasi uhrilta sormet irti halkaisukirveellä

*Puukon kanssa Lieksassa riehunut mies menee käräjäoikeuden päätöksellä mielentilatutkimukseen.
*Käräjäoikeus on määrännyt henkirikoksesta ja kahdesta yrityksestä syytetyn miehen mielentilatutkimukseen.
*Tapahtumat liittyvät miesporukan väkivaltaisiin välienselvittelyihin Lieksassa.
*Syytetyn mukaan puukotuksissa oli kyse hätävarjelusta, ja mies oli ollut itse hengenvaarassa.


Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on välituomiollaan määrännyt vakavista väkivaltarikoksista syytetyn 25-vuotiaan miehen mielentilatutkimukseen.

Miestä syytetään käräjäoikeudessa taposta, kahdesta tapon yrityksestä, törkeästä pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta. Käräjäoikeus antaa jutussa tuomionsa vasta, kun mielentilatutkimuksen tulos on selvillä. Mies on ollut tutkintavankeudessa helmikuusta alkaen.

Syytteessä mainittu henkirikos tapahtui helmikuun 21. päivänä lieksalaisessa yksityisasunnossa. Miesporukka ajautui riitaan, ja syytteen mukaan 25-vuotias puukotti 37-vuotiasta uhria kolme kertaa hedelmäveitsellä. Tappava isku lävisti sydämen, ja mies kuoli ambulanssiin.

Surmattu oli tekohetkellä 1-vuotiaan lapsen isä.

Vetoaa hätävarjeluun

Mies puukotti myös kahta muuta asuntoonsa tullutta miestä. Syyttäjä vaatii tuomioita tapon yrityksistä.

Toisensa tuntenut miesporukka tappeli asunnossa muutenkin. Miehet ovat oikeudessa syytettyinä ja asianomistajina osin ristikkäin, mutta lievemmistä väkivaltarikoksista.

Taposta syytetty vastaa myös syytteeseen törkeästä pahoinpitelystä, joka tapahtui viime vuoden syyskuussa. Mies leikkasi 45-vuotiaalta uhrilta nimettömän ja pikkusormen irti halkaisukirveellä. Nimettömän kiinnittäminen ei enää onnistunut, ja lääkärit joutuivat amputoimaan myös roikkumaan jääneen pikkusormen.

Syyttäjän mukaan pahoinpitelijä vaati uhria päättämään, menettääkö hän sormensa vai polvilumpionsa.

Perusmuotoinen sormien katkominen

Syytetty kiistää syytteet. Tappoasiassa hän vetoaa hätävarjelutilanteeseen: puolustuksen mukaan puukottaja oli itse vaarassa joutua vakavasti pahoinpidellyksi. Mies perustelee myös tapon yrityksiä hätävarjelulla ja myöntäisi ne toissijaisesti törkeiksi pahoinpitelyiksi.

Sormien silpomista mies pitää tavanomaisena pahoinpitelynä, ei törkeänä. Mies kiistää vaatineensa ruumiinosan valitsemista.

Oikeuden pääkäsittelyä seurannut sanomalehti Karjalainen kertoi, että syyttäjä vaatii pääsyytetylle 12 vuoden vankeusrangaistusta. Neljälle muulle vastaajalle vaaditaan ehdollisia vankeustuomioita. Syytteiden mukaan nujakoitsijat riehuivat muun muassa haulikon kanssa, ja yksi kasvatti laittomasti kannabista.


Iltalehti
05.07. 22:38
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

miituska^^
Parranpäristäjä
Viestit: 92
Liittynyt: Ke Marras 26, 2014 5:28 pm

Re: Lieksan puukotukset 21.2.2018 - yksi kuoli, kaksi sairaa

Viesti Kirjoittaja miituska^^ » Su Loka 14, 2018 5:43 pm

Mietin ensin, että liittyykö tää enää asiaan, mutta iät täsmää sen verran, että kopsataan. Jos joku tietää, ettei liity, niin poistetaan. (Tämän sivun alussa mm. mainittu -78 syntynyt Stenbacka.)
Rappukäytävässä verijälkiä - Poliisi: Miestä lyötiin vasaralla käsiin ja päähän kiedottiin ilmastointiteippiä Lieksassa

Joensuun ja Lieksan poliisiasemilla on tutkittu pahoinpitelyä, joka tapahtui Lieksan keskustassa Koulukadulla sijaitsevassa yksityisasunnossa helmikuussa.
Tapauksen asianomistaja, noin 50-vuotias lieksalaismies, oli joutunut kahden miehen pahoinpitelyn kohteeksi keskiviikkona 28. helmikuuta, rikoskomisario Simo Hämäläinen kertoo.

Poliisin mukaan uhri oli itse ilmoittanut asiasta hätäkeskukseen päästyään pois asunnosta.

-Tapahtumapaikalla sekä myöhemmin esitutkinnassa ilmeni, että asianomistajaa oli pahoinpidelty pään sekä käsien alueelle, Hämäläinen toteaa.

Uhria oli muun muassa lyöty vasaralla käsiin. Lisäksi hänen päähänsä ja kaulaansa oli kiedottu ilmastointiteippiä, poliisi kertoo.

Poliisi löysi rappukäytävästä verijälkiä ja asunnosta kaksi lieksalaismiestä, joita epäillään pahoinpitelystä.

Poliisi otti miehet kiinni. Toinen miehistä on 40-vuotias ja toinen 43-vuotias.

- Miehet ovat olleet esitutkinnan aikana vangittuina, ja heidän epäillään yhdessä osallistuneen uhrin pahoinpitelyyn. Tapahtumaosoite oli 43-vuotiaan lieksalaisen hallitsema asunto. Epäillyt ovat kiistäneet syyllisyytensä asiassa, Hämäläinen kertoo.

Tapauksen esitutkinta on valmistunut, ja asia etenee syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjänvirastoon.
https://www.karjalainen.fi/uutiset/uuti ... -lieksassa
"Mutta maailma ei ollut sellainen. Maailmaa ei oltu tarkoitettu hyville teoille. Siellä ei voinut auttaa ketään. Ei isäänsä, ei äitiään, ei muita lapsia. Ainoastaan itseään." Jo Nesbø - Macbeth

Koli
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 37
Liittynyt: To Elo 09, 2018 4:03 pm

Re: Lieksan puukotukset 21.2.2018 - yksi kuoli, kaksi sairaa

Viesti Kirjoittaja Koli » Pe Joulu 28, 2018 3:24 pm

Käräjäoikeuden tuomio on paukutettu.
KOTIMAA 28.12.2018 12:49

Pahoinpitelijöiden puukottaminen oli hätävarjelun liioittelua - 25-vuotias mies tuomittiin Lieksan puukotuksista 8,5 vuodeksi vankeuteen

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi 25-vuotiaan lieksalaismiehen 8 vuodeksi ja 6 kuukaudeksi vankeuteen Lieksassa helmikuussa tapahtuneista puukotuksista.

Vakavin Juha Kimmo Ensio Matikaisen syyksi luettu rikos oli hätävarjelun liioitteluna tehty tappo. Käräjäoikeus tuomitsi hänet myös kahdesta hätävarjelun liioitteluna tehdystä tapon yrityksestä, törkeästä pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta.

Törkeä pahoinpitely ja laiton uhkaus tapahtuivat syyskuussa 2017, kun tuomittu katkaisi kirveellä nyt 46-vuotiaalta mieheltä kaksi sormea.

Käräjäoikeus määräsi tuomitun kesäkuussa mielentilatutkimukseen, jonka mukaan mies oli tekojen aikaan syyntakeinen.

Käräjäoikeuden mukaan tuomittu 25-vuotias mies oli hätävarjelutilanteessa, kun hän puukotti kotonaan kolmea miestä helmikuussa. Hätävarjelu oli kuitenkin käräjäoikeuden mukaan liioiteltua.

Tilanne alkoi, kun kolme miestä tunkeutui tuomitun kotiin ja alkoi pahoinpidellä häntä. Tuomittu puukotti kaikkia kolmea miestä, joista 37-vuotias kuoli ja nyt 46- ja 30-vuotiaat miehet loukkaantuivat.

Pahoinpitelyn motiivina oli syyskuussa 2017 tehty pahoinpitely, jossa nyt tuomittu mies katkaisi 46-vuotiaalta mieheltä sormia.

Käräjäoikeus määräsi miehen maksamaan puukotusten ja törkeän pahoinpitelyn uhreille sekä kuolleen miehen puolisolle ja lapselle korvauksia yhteensä yli 34 000 euroa. Lisäksi hänen on maksettava oikeudenkäynti- ja muita kuluja yli 7 000 euroa.

Myös tuomitun asuntoon tunkeutuneet ja häntä pahoinpidelleet, puukotuksessa loukkaantuneet miehet saivat tuomion tapahtumista.

Käräjäoikeus tuomitsi 46-vuotiaan miehen pahoinpitelystä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja laittomasta uhkauksesta. Lisäksi hänen syykseen luettiin kulkuneuvon kuljettaminen oikeudetta ja törkeä rattijuopumus. Kuuden kuukauden vankeusrangaistus muunnetaan 167 tunniksi yhdyskuntapalvelua.

30-vuotiaan miehen syyksi Pohjois-Karjalan käräjäoikeus luki pahoinpitelyn ja törkeän kotirauhan rikkomisen. Mies tuomittiin neljäksi kuukaudeksi vankauteen, mikä muunnetaan 105 tunniksi yhdyskuntapalvelua.
Karjalainen https://www.karjalainen.fi/index.php?op ... Itemid=148

Täytyy sanoa, että hämmästyin tuosta hätävarjelun liioittelu -nimikkeestä. Ihmisen puukottamisen hengiltä luulisi olevan aika automaattisesti tappo? Suomen laissa on melko tiukat ehdot sille sallittavalle hätävarjelullekin, ainakin verrattuna rapakon takaiseen valtakultaan.

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond
Viestit: 7893
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Lieksan puukotukset 21.2.2018 - yksi kuoli, kaksi sairaa

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa » Pe Joulu 28, 2018 4:35 pm

Tuo hätävarjelun liioittelu otettiin huomioon varmaan, kun tilanne oli aika uhkaava. Olihan siinä miesylivoimaa ja mikä lie aseistus tai yllätysmomentti.

Eipä tuo tuomio herätä huomiota minään erityisen vähäisenä, jos vertaa muihin tappoihin, missä muutakin vakavaa keppostelua samassa. Ihan niitä missä ei h.varj. liiottelumainintaa alentamassa.
Raahessahan se yksi vältti tuomion kokonaan, kun sai korjattua aggressorin korkean verenpaineen pysyvästi. Ihan oikein meni se tapaus, siis tää:
https://www.murha.info/phpbb2/viewtopic.php?f=2&t=19019

Tässä kohdassa pakko lausua erityiskiitos nimimerkille Sohvaperuna, piti laittaa kahvikuppi kauemmaksi, kun luki sivuosaa näytelleen Lieksan huumelaardin hurjasta elämästä, mistä ei puuttunut kovavauhtisia takaa-ajoja. En enää ihmettele, miksei se ryssämafia yrittänyt tulla Suomeen ysärillä - niiden keihäänkärjet kuolivat nauruun.
Burn
Loot
Murder

damfin
Sherlock Holmes
Viestit: 3986
Liittynyt: Ke Elo 10, 2011 1:04 am

Re: Housuunsa paskonut mies surmasi solvaajansa Lieksassa

Viesti Kirjoittaja damfin » Ti Tammi 08, 2019 11:51 pm

Tuosta jäi nyt hieman ristiriitainen tunne että miten tuohon pitäisi suhtautua, toisaalta tuo tuomittu saa kyllä sympatiani ja rangaistus tuntuu melko kovalta ottaen huomioon tilanteen jossa tuo tappo on tapahtunut mutta sitten toisaalta ei tuo tekijäkään nyt kyllä mikään penaalin terävin kynä näytä olevan jos on kaverilta kirveen kanssa sormia irrotellut.

Muuten olen kyllä sitä mieltä että tuonkaltaisessa tilanteessa millainen itsepuolustus tahansa on oikeutettua jos kokee oman terveytensä ja henkensä uhatuksi, ei kenenkään tarvitse jäädä nöyränä odottamaan kun kolme tyyppiä mätkii turpaan ja suunnittelee jotain kiehuvalla vedellä kiduttamisia, ja jos se nyt sattuu olemaan puukko joka ensimmäisenä käteen osuu niin kyllä uhkailijat ja hakkaajat saavat ihan itseään syyttää jos rupeaa osumaa tulemaan.

Ja onhan tuo toisaalta melko klassisen komedian tapaan noloa tuolle kolmikolle, aloittaa porukalla "kostamaan" ja pahoinpitelemään tyyppiä 3 vastaan 1 ylivoimalla, ja lopputulos on se että pahoinpitelyn kohde on käräjillä syytettynä taposta, yksi kostajista haudassa ja kaksi selvisi pienemmillä vammoilla kun housuihinsa paskonut pahoinpitelyn kohde sisuuntui :mrgreen:
Yritin tähän allekirjoitusta, mutta kuulakärkikynä naarmutti näytön, ja tussilla tehty jäi tuohon näytölle eikä näy viesteissä...

MohammedMohammed
Columbo
Viestit: 2291
Liittynyt: Su Huhti 09, 2017 4:49 pm

Re: Housuunsa paskonut mies surmasi solvaajansa Lieksassa

Viesti Kirjoittaja MohammedMohammed » Ke Tammi 09, 2019 12:30 am

Pelkästään siitä, että katkoo toiselta sormia kirveellä voitaisiin lyödä tuo 8,5v ehdotonta. Vaarallisia ympäristölleen, ei voida pitää vapaina olisi ihan pätevä peruste. Suomessa on liian lepsut lait. Kannattaa ennemmin tappaa kuin tulla tapetuksi.
Suomi on siinä aivan kärjessä, että me tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut, minkälaisella taustalla hän on tullut ja me pystytään niin kuin rekisterin kautta näkemään sitä tilannetta, minkä tyyppisiä ihmisiä meille tulee. - Päivi Nerg

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12830
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Re: Lieksan puukotukset 21.2.2018 - yksi kuoli, kaksi sairaa

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ke Tammi 09, 2019 10:50 am

Housuun ulostanut mies surmasi solvaajansa Lieksassa - uhri uhkasi kiduttaa kiehuvalla vedellä: ”Olet ihmissaastaa”

*Käräjäoikeus on ratkonut törkeän väkivaltarikosnipun Lieksassa.
*Miesten välienselvittely johti vakavaan väkivaltaan ja henkirikokseen Lieksassa helmikuussa.
*Oikeus tuomitsi surmaajan 8,5 vuoden vankeuteen hätävarjelun liioitteluna tehdystä taposta.
*Myös muut asunnossa riehuneet miehet saivat tuomiot.


Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut Juha Kimmo Ensio Matikaisen, 26, kahdeksan ja puolen vuoden ehdottomaan vankeuteen vakavista väkivaltarikoksista.

Matikainen syyllistyi hätävarjelun liioitteluna tehtyihin tappoon ja kahteen tapon yritykseen. Lisäksi hänen syykseen luettiin törkeä pahoinpitely ja laiton uhkaus.

Miesporukka kokoontui Lieksassa yksityisasuntoon helmikuun 21. päivänä ja ajautui riitoihin. Tappelu ja uhkaaminen kärjistyivät puukotukseen, jonka voimasta 37-vuotias mies kuoli vammoihinsa. Uhri oli tekoaikaan 1-vuotiaan lapsen isä.

Viha oli jäänyt kytemään jo vuoden 2017 syyskuusta. Matikainen hakkasi tuolloin kolmannelta mieheltä kirveellä kaksi sormea irti. Syyttäjän mukaan mies vaati uhria päättämään, iskeytyykö kirves hänen sormiinsa vai polvilumpioonsa.

Helmikuussa miehet kohtasivat asunnossa ja alkoivat riidellä sormista. Kirvesmiestä vaadittiin maksamaan vammasta 5 000 euroa korvausta. Mukana oli sormensa menettäneen miehen lisäksi kaksi muuta miestä. Yksi heistä oli tuleva henkirikoksen uhri.

”Sinut pitäisi hävittää”

Tappajan mukaan yksi miehistä löi häneltä nyrkillä tajunnan pimeäksi niin, että hän laski housuihinsa. Oikeus vertasi kertomusta tekniseen näyttöön ja löysi yhtäläisyyksiä.
– Valokuvaliitteen kuvista ilmenevät virtsa- ja ulostetahraiset miesten alushousut tukevat Matikaisen kertomusta, oikeus toteaa.

Tuomittu kertoi, että uhri käyttäytyi häntä kohtaan uhkaavasti ennen henkirikosta.
– Olet ihmissaastaa. Sinut pitäisi hävittää, mies sanoi tappajan mukaan.

Tuomittu väitti, että uhri heitti häntä kahvinkeittimellä ja kupilla päähän. Mies väitti kokeneensa uhkailua muun muassa siitä, että hänen takapuoleensa pitäisi työntää veitsi.

Tappaja väitti, että häntä lyötiin ja potkittiin koko riidan ajan. Jossakin vaiheessa hän kertoi uhrin uhanneen veden keittämisellä. Mies kertoi pelänneensä. Tuomitun mukaan hänen päänsä ylle vedettiin huppari.

Tuomittu väitti pyytäneensä polvillaan armoa. Hän oli aiemmin ottanut ”paniikissa” taskuunsa veitsen ja alkoi huitoa sillä kohti solvaajaa. Veitseniskut osuivat kuolettavasti rintaan ja sydämeen.

Tuomittu onnistui puukottamaan myös kahta muuta miestä, mutta nämä selviytyivät vammoistaan.

Ylimitoitettua itsepuolustusta

Syyttäjä vaati puukottajalle rangaistusta taposta ja tapon yrityksistä. Oikeuden mukaan näyttö todisti teot, mutta niissä oli kyse hätävarjelun liioittelusta.

Mies joutui väkivallan uhriksi ja oli oikeutettu puolustamaan itseään. Oikeus arveli, että vieraat tulivat asuntoon nimenomaan pahoinpidelläkseen tappajaa, mutta eivät tekemään henkirikosta. Esimerkiksi tekovälineitä ei ollut mukana.

Oikeuden mukaan tuomittu oli hätävarjelutilanteessa, mutta käytti liian kovaa väkivaltaa. Miehen olisi pitänyt ymmärtää, että puukoniskut uhkasivat uhrien henkeä, toisin kuin uhrit puukottajan henkeä.

Matikaisen ohella myös muut osapuolet tuomittiin oikeudessa. Sormiensa leikkaamista kostanut 46-vuotias mies tuomittiin puolen vuoden vankeuteen, joka muunnettiin yhdyskuntapalveluksi. Tuomittua ensimmäisenä lyönyt 30-vuotias mies tuomittiin 4 kuukauden vankeuteen, joka niin ikään muunnettiin yhdyskuntapalveluksi.

Tuomio ei ole lainvoimainen.
Iltalehti
8.1.2019 21:18

"...että hän laski housuihinsa. Oikeus vertasi kertomusta tekniseen näyttöön ja löysi yhtäläisyyksiä.
– Valokuvaliitteen kuvista ilmenevät virtsa- ja ulostetahraiset miesten alushousut tukevat Matikaisen kertomusta..."


MOT. Pitäähän väitteet todistaa oikeiksi.

"Olet ihmissaastaa. Sinut pitäisi hävittää"

Uhri syyllistyi vihapuheeseen. Matikaisen aiempi käytös toki tuki tätä väitettä.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

Avatar
NorthernDarkness
Mestarietsivä Pedersen
Viestit: 940
Liittynyt: To Maalis 17, 2011 4:48 pm
Paikkakunta: Holo-Kaustisen Kansanmusiikkifestivaalit.

Re: Lieksan puukotukset 21.2.2018 - yksi kuoli, kaksi sairaa

Viesti Kirjoittaja NorthernDarkness » Ke Tammi 09, 2019 11:24 am

Eipä Matikainen arvanu että sormien katkominen kirveellä saattaa jättää jotain uhrille hampaankoloon.
Muistappa poika että kun nuorena varastat niin vanhana omistat.

Koli
Aloitteleva besserwisser
Viestit: 37
Liittynyt: To Elo 09, 2018 4:03 pm

Re: Lieksan puukotukset 21.2.2018 - yksi kuoli, kaksi sairaa

Viesti Kirjoittaja Koli » To Heinä 04, 2019 3:48 pm

Itä-Suomen hovioikeus päätti lieventää tappotuomiota.
Hovioikeus alensi Lieksassa hätävarjelun liioitteluna tehdystä taposta tuomitun rangaistusta vuodella

STT

Hovioikeus alensi Lieksassa hätävarjelun liioitteluna tehdystä taposta tuomitun rangaistusta vuodella
Itä-Suomen hovioikeus päätyi torstaina alentamaan Lieksassa hätävarjelun liioitteluna tehdystä taposta tuomitun miehen rangaistusta. Hovioikeuden mukaan käräjillä tuomittu rangaistus oli olosuhteet huomioiden liian ankara.

Tuomittu puukotti viime vuoden helmikuussa kolmea muuta miestä, joista yksi kuoli.

Muun muassa hätävarjelun liioitteluna tehdyistä taposta ja kahdesta tapon yrityksestä tuomittu oli ollut tilanteessa, jossa kolme ihmistä oli kohdistanut häneen hovioikeuden mukaan "varsin vakavaa" väkivaltaa. Syytetty kertoi käyttäneensä veistä ensimmäisen kerran, kun oli kuristusotteessa polvillaan lattialla.

Hovioikeus arvioi Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tavoin, että mies oli selvästi ylittänyt puolustettavan hätävarjelun rajat. Oikeus alensi Juha Kimmo Ensio Matikaisen, 26, saamaa 8,5 vuoden vankeustuomiota 7,5 vuoteen.
https://www.karjalainen.fi/uutiset/uuti ... tem/222782

Vastaa Viestiin