Asiakas ammuttiin ravintola Jortsumestarissa. Helsinki 1996

Suomessa tapahtuneet henkirikokset.

Valvojat: Raid, Moderaattorit

Doctor Lecter
Agentti Mulder
Viestit: 12596
Liittynyt: Pe Kesä 22, 2007 9:32 am

Asiakas ammuttiin ravintola Jortsumestarissa. Helsinki 1996

Viesti Kirjoittaja Doctor Lecter » Ti Heinä 05, 2016 8:45 pm

Mikä ihmeen Jortsumestari?

Helsingin Vallilassa, osoitteessa Sturenkatu 27 sijaitsi aikoinaan ”humppahelvettinä” tunnettu ravintola Jortsumestari. Kiinteistö on rakennettu 1973 ja sen omisti tuolloin Kiinteistö Oy Sturenkatu 27 ja sen takana oli Helsingin Työväenyhdistys ry. Kiinteistössä oli tietysti myös muitakin yrityksiä kuin mainittu ravintola.

Lokakuussa 1995 Helsingin työväenyhdistys aikoi myydä ravintoloitaan, ja liipaisimella huoneistoineen oli tuolloin myös Jortsumestari.

Nykyään samassa rakennuksessa toimii mm. trooppinen eläintalo Tropicario sekä vain miehille tarkoitettu Saunavogue – niminen ajanviettopaikka.

Tämä artikkeli ei suinkaan ole ensimmäinen, jolloin murha.infossa mainitaan ravintola Jortsumestari. Me muistamme tammikuun 1994 ja Sturenkatu 35:ssä sijainneessa Wes Sex shopissa tehdyn yhä selvittämättömän henkirikoksen. Poliisi toki tutki ja selvitti myös Jortsumestarissa silloin olleet asiakkaat niin hyvin kuin pystyi - välimatka on 210 metriä ja tuon matkan kävelee 3 minuutissa - ja eräs epäilty oli unohtanut laukkunsa kyseiseen ravintolaan; ”Rikospoliisi kertoo myös, että ravintola Jortsumestariin noin kello 14 menneen liituraitapukuisen miehen henkilöllisyys on selvinnyt, eikä hänellä ole osuutta surmaan. Mies oli unohtanut ravintolaan lentolaukkunsa”.

Ampuminen

Asiakkaan kuolemaan johtanut ammuskelu tapahtui uudenvuodenyönä vuosien 1995 ja 1996 vaihteessa. Ravintolassa oli tuolloin paikalla noin 200 asiakasta. Mustalaisten välienselvittelyssä sai surmansa täysin sivullinen henkilö, 27-vuotias helsinkiläinen, yrittäjänä toiminut mies.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun toisensa jo entuudestaan tunteneet mustalaiset juttelivat ravintolassa. Vanhempi miehistä hermostui ja kävi hakemassa autostaan aseen. Palattuaan ravintolaan mies ampui nuorempaa mustalaista neljä kertaa. Ensin kaksi kertaa lähempää ja vielä kaksi kertaa kauempaa. Nuorempi mies haavoittui, mutta ei suinkaan jäänyt toimintakyvyttömäksi. Hän otti puseronsa taskusta aseen – miten ihmeessä portsarit ovat päästäneet a) miehen tykin kanssa ravintolaan b) puserot pitäisi jättämän narikkaan – ja ampui kuusi laukausta. Niistä neljä osui baaritiskin ääressä istuneeseen henkilöön, joka sai surmansa välittömästi. Yksi luodeista lävisti sydämen.

Poliisi saapui paikalle ja ammuskelun aloittanut vanhempi mies, puolimanne, pidätettiin heti ja vangittiin epäiltynä murhasta seuraavana päivänä. Haavoittunut manne toimitettiin sairaalaan, jossa häntä päästiin kuulustelemaan vasta torstaina 4. tammikuuta.

Tiistaina 9. tammikuuta asiassa päästiin eteenpäin ja myös sairaalahoidossa edelleen oleva mustalainen vangittiin, koska oli todettu, että kaikki uhriin osuneet luodit olivat lähtöisin samasta aseesta, ja koska tuon aseen oli todettu olleen ampumahetkellä nuoremman mustalaismiehen kädessä, niin hänet puolestaan vangittiin epäiltynä murhasta. Vanhemman miehen osalta epäily vaihtui murhan yritykseen.

Tapahtuma lavastettiin rikospoliisin toimesta seuraavalla viikolla.

Tutkinnan aikana HTY myi ravintola Jortsumestarin helmikuun 1996 puolivälissä, koska toiminta oli tappiollista. Rankkaa vääntöä Vallilan tapaan riitti vuoteen 2002, jolloin tilalle tuli mitäänsanomaton JM-klubi.

Kiirettä pitää

Helsingin rikospoliisilla oli samoihin aikoihin tutkinnassa useita henkirikoksia; Joulukuun 1995 ja tammikuun 1996 aikana Helsingissä tehtiin yhdeksän henkirikosta. Kuuluisimmat niistä olivat ns takaluukkusurma ja Malmin paloittelusurma. Jortsumestarissa tehty henkirikos ikään kuin hautautui näiden tapausten alle.

Mielentilaa, syyttelyä, puolustelua

Vanhempi epäillyistä toimitettiin mielentilatutkimukseen ja sieltä saadun puhelinsoiton mukaan hän oli täysissä ruumiin ja sielun voimissa.

Syyttäjän mukaan tilanne oli jo ohi, kun nuorempi mies alkoi ammuskella. Puolustus siihen, että sivullinen tavallaan edisti erehtymistä, koska oli nostanut kättään ja nuorempi mies luuli tällöin sivullista ammuskelijaksi - vanhemmaksi mieheksi. Vanhempi mies taasen kertoi, että hän ei hakenut asetta autosta, vaan se oli hänellä mukana takin taskussa jo ravintolaan tullessa.

Molempien miesten aseet olivat laittomia. Surmanluodit ammuttiin Orimattilan poliisiasemalta varastetulla FN-merkkisellä pistoolilla.

Tuomiolle

Oikeutta päästiin jakamaan syksyllä 1996 ja tuomiot julistettiin perjantaina 4. lokakuuta.
Ammuskelun aloittanut 55-vuotias eläkeläinen Dick Nyman sai 6 vuoden 6 kuukauden vankeusrangaistuksen tapon yrityksestä, vaaran aiheuttamisesta ja ampuma-aserikoksista. Sivullisen surmannut ja myös itse tulituksen kohteeksi joutunut 32-vuotias hevosmies Kyösti Palm sai 3 vuoden 6 kuukauden tuomion törkeästä kuolemantuottamuksesta ja ampuma-aserikoksista.

Mutta miten ihmeessä tappamisesta sai vähemmän kun tappamisen yrittämisestä? Kas näin oikeus sen perusteli:

Oikeuden mielestä Palmilla oli perusteltu syy katsoa olevansa hengenvaarassa, ja hänellä oli oikeus puolustautua. Oikeus katsoi, ettei Palm tappanut sivullista tahallaan, vaan hän aiheutti kuoleman törkeällä huolimattomuudella.

Oikeus piti kuolemantuottamusta törkeänä, koska Palm oli tullut ravintolaan ladatun aseen kanssa ja alkanut tulittaa summittain. Oikeus arvioi hänen suhtautuneen hyväksyvästi siihen mahdollisuuteen, että voisi osua sivulliseen.

Oikeus piti kuolemantuottamusta törkeänä, koska Palm oli tullut ravintolaan ladatun aseen kanssa ja alkanut tulittaa summittain. Oikeus arvioi hänen suhtautuneen hyväksyvästi siihen mahdollisuuteen, että voisi osua sivulliseen.

HS 4.10.1996

Molemmat tuomitut, sekä hevosmies että eläkeläinen, passitettiin heti vankilaan suorittamaan rangaistustaan. Molemmat ilmoittivat olevansa hyvin, hyvin tyytymättömiä saamiinsa tuomioihin.

Tapaus meni muistaakseni hoviin, mutta en muista enkä tiedä kuinka siellä kävi.

Käräjäoikeuden tuomio oli Palmin osalta omituinen. Hätävarjelun nimissä sai näemmä surmata sivullisen varsin pienellä seuraamuksella.
- Tarkoitus ei varmasti ollut tappaa, mutta mustalaiskulttuuriin kiinteästi kuuluva välinpitämättömyys muita ihmisiä ja varsinkin kantaväestöä kohtaan koitui sivullisen kohtaloksi.

Surman aikoihin niin Helsingin rikospoliisi ja ”mustalaiskulttuurin yliasiamies” Helge Valama olivat julkisuudessa ja kumpainenkin vähätteli mustalaisten ammuskeluja:

Romanijutut poliisille vaikeita selvitettäviä

Poliisin mukaan romanijutut - tai mustalaisjutut, kuten poliisit itse sanovat - ovat vaikeasti selvitettäviä. Romanit eivät mielellään sotke ulkopuolisia mukaan asioihinsa. Vaikka romanit ovat olleet paikalla, he eivät usein ole nähneet mitään.

Myönteistä Rautaheimon mielestä on se, että romanien kähinöinti kohdistuu harvoin oman ryhmän ulkopuolelle. "Siinä mielessä se ei ole yhteiskunnalle vaarallista. Vaarallisempaa on, jos esimerkiksi skinheadit rupeavat hakkaamaan ulkomaalaisia." Vallilassa molemmilla miehillä oli luvaton ampuma-ase. Poliisi sanoo, että romaneilla on mutka mukana useammin kuin valkolaisilla.

Puppupuhetta Rautaheimon mukaan ovat sen sijaan väitteet, että romanien puukot olisivat vaihtuneet ampuma-aseisiin: "Ampuma-aseita romaneilla on ollut kautta aikojen." Puukkojen käyttö väheni teräaselain myötä 1980-luvulla, mutta niitä löytyy yhä.

"Kyllä romaneilla on jotenkin erilainen suhde aseisiin", miettii Valama. "Mutta väitän, että jos tutkitaan saman sosiaaliluokan valkolaisia, niin aseita löytyy yhtä paljon", sanoo Blomerus.

Rautaheimon mukaan romanien aseenkantoa huolestuttavampaa on, että yhä useammalta huumerikolliselta löytyy ase.

Siinä mielessä se ei ole yhteiskunnalle vaarallista. Vaarallisempaa on, jos esimerkiksi skinheadit rupeavat hakkaamaan ulkomaalaisia".

HS 6.1.1996

Ylläolevan mukaan Esa Åkerblom ei ole niin vaarallinen kantaväestölle kuin on kiljupöhnäinen skini neekereille. En tosin muista yhtään skinin tappamaa japanilaisturistia Suomessa, mutta mustalaisten tappamia ”julleja” tiedän useita.

Eiköhän tässäkin taas ole asiaa loivennettu rasismin pelossa mustalaisten eduksi.

"Mutta väitän, että jos tutkitaan saman sosiaaliluokan valkolaisia, niin aseita löytyy yhtä paljon"
- Onko mustalaisten kohdalla asiaa siis tutkittu ja ”jullien” kohdalla taasen ei? Oletan, että mustalaisilla on enemmän aseita – ainakin väkilukuun suhteuttuna.

Toki nuo haastattelut ovat yli 20 vuoden takaa ja niihin pitää suhtautua sen mukaan.
Aina kun kuulen sanan suvaitsevaisuus, poistan varmistimen!

oldunion
Parranpäristäjä
Viestit: 82
Liittynyt: Ke Touko 08, 2013 10:01 pm
Paikkakunta: Karjala

Re: Asiakas ammuttiin ravintola Jortsumestarissa. Helsinki 1

Viesti Kirjoittaja oldunion » Ti Heinä 05, 2016 9:50 pm

kutussa mainittu Helge Valama on saanut myös toisenlaita palstatilaa lehdistä:

"October 24 2002

Vantaan käräjäoikeus on tuominnut romaniasiain neuvottelukunnan entisen jäsenen Helge Valaman, 51, vankeuteen kolmesta lapseen kohdistuneesta haureudesta. Valama sai puolitoista vuotta ehdotonta vankeutta kolmeen tyttöön kohdistuneista teoista.

Lisäksi Valama määrättiin maksamaan kullekin tytöistä 10 000 euroa vahingonkorvausta henkisestä kärsimyksestä korkoineen. Summa on kasvanut merkittävästi, sillä korot ovat juosseet vuoden 1992 lopusta lähtien. Rikokset tapahtuivat vuosina 1985-92. Epäilyt rikoksista heräsivät kuitenkin vasta viime vuoden syksynä, jolloin Vantaan poliisi aloitti esitutkinnan uhrien kuulusteluilla.

Käräjäoikeus käsitteli Valaman jutun suljettujen ovien takana. Asiakirjat julistettiin salaisiksi 40 vuodeksi lukuunottamatta tuomiolauselmaa ja sovellettuja lainkohtia.

Valama on toiminut jo pitkään erilaisissa romani- ja vähemmistöasioihin liittyvissä luottamus- ja muissa tehtävissä. Hän oli romaniasiain neuvottelukunnan jäsen vuodesta 1999 viime vuoden loppuun asti, jolloin rikostutkinta oli jo vireillä. Valama on ajanut romaneiden asiaa myös monissa kansainvälisissä järjestöissä. Hän on ollut muun muassa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön romaniasiantuntijana Kosovossa ja Makedoniassa. Valama on pyrkinyt myös politiikkaan. Hän oli SDP:n ehdokkaana europarlamenttiin vuode"
"Oh, how i express myself, How do i express myself?
Well baby i BENCH PRESS myself, that how i Express myself!
oi kuinka itseani ilmaisen, kuinka itseäni ilmaisen?
Kuule kulta, PENKKIPUNNERRUKSELLA itseäni ilmaisen, niin minä itseni ilmaisen!"

janita
Nikke Knattertton
Viestit: 861
Liittynyt: Ke Touko 13, 2009 5:58 pm

Re: Asiakas ammuttiin ravintola Jortsumestarissa. Helsinki 1

Viesti Kirjoittaja janita » Ke Heinä 06, 2016 6:46 am

Doctor Lecter kirjoitti: "Mutta väitän, että jos tutkitaan saman sosiaaliluokan valkolaisia, niin aseita löytyy yhtä paljon"
- Onko mustalaisten kohdalla asiaa siis tutkittu ja ”jullien” kohdalla taasen ei? Oletan, että mustalaisilla on enemmän aseita – ainakin väkilukuun suhteuttuna.
Voihan tuo väite pitääkin paikkansa, sillä ei mustalaisilla määrällisesti välttämättä ole niin paljon aseita, kuin taas niiden näyttö- ja käyttömääristä voisi ajatella. Muutama ase per suku riittää varmaan ihan hyvin. Kun noita käyttötarpeita ilmenee, niin eiköhän serkulta löydy lainaan. Mitä yhtään romaneja tiedän, niin tuntuu että vähän kaikki omaisuus on porukoissa yhteistä.

Riukiu
Mestarietsivä Pedersen
Viestit: 939
Liittynyt: Ke Touko 27, 2015 6:55 am

Re: Asiakas ammuttiin ravintola Jortsumestarissa. Helsinki 1

Viesti Kirjoittaja Riukiu » Ke Heinä 06, 2016 12:30 pm

"Siinä mielessä se ei ole yhteiskunnalle vaarallista. Vaarallisempaa on, jos esimerkiksi skinheadit rupeavat hakkaamaan ulkomaalaisia"."

Varmaan tämä olisi uhkakuva, jos näin todellakin tapahtuisi. Tuolloin oli tietenkin kaikki aivan uutta ja kaikkien huulilla äärioikeiston olematon uhka. Globaali kampanja pyöri tämän aaveen kanssa.

Yhtään ei näitä huoleta se, että mamut hakkaavat suomalaisia pelkän ihovärin perusteella. Paitsi siinä mielessä, että jos suomalaisella puolella alkaa jotain katupartioita tai muuta vastareaktiota.

Avatar
On Anoi Kaa
James Bond
Viestit: 7392
Liittynyt: To Kesä 23, 2011 8:04 pm
Paikkakunta: Syvä joki

Re: Asiakas ammuttiin ravintola Jortsumestarissa. Helsinki 1

Viesti Kirjoittaja On Anoi Kaa » Ke Heinä 06, 2016 6:04 pm

janita kirjoitti:
Doctor Lecter kirjoitti: "Mutta väitän, että jos tutkitaan saman sosiaaliluokan valkolaisia, niin aseita löytyy yhtä paljon"
- Onko mustalaisten kohdalla asiaa siis tutkittu ja ”jullien” kohdalla taasen ei? Oletan, että mustalaisilla on enemmän aseita – ainakin väkilukuun suhteuttuna.
Voihan tuo väite pitääkin paikkansa, sillä ei mustalaisilla määrällisesti välttämättä ole niin paljon aseita, kuin taas niiden näyttö- ja käyttömääristä voisi ajatella. Muutama ase per suku riittää varmaan ihan hyvin. Kun noita käyttötarpeita ilmenee, niin eiköhän serkulta löydy lainaan. Mitä yhtään romaneja tiedän, niin tuntuu että vähän kaikki omaisuus on porukoissa yhteistä.
Kyllä niillä niitä mutkia on, eivät mitään parhautta, mutta tappavia kaikki tyyni.

Tässä jutussa on varmaan sitten revitty käyttöön(ja menetetty, yyyhyyy!) kaikki suvun aseet, Suomesta ja Ruotsista?
Poliisi takavarikoi kolme käsiasetta samalta porukalta – "harvinainen tehtävä"
RIKOS JULKAISTU 25.06.2016 11:09

Jyväskylän ydinkeskustassa oli illalla klo 22.30 aikaan välikohtaus, jonka yhteydessä 4-5 henkilöltä takavarikoitiin kolme käsiasetta. Poliisi osui alun perin paikalle, koska porukalla oli riitaa keskenään.

Poliisipartio alkoi selvittää riitaa Jyväskylän Kauppiaspihalla, kun se havaitsi yhdellä seurueeseen kuuluvalla henkilöllä kädessä käsiaseen. Mieshenkilö osoitteli aseella eteenpäin ja käveli ympäriinsä.

Poliisi varautui ampuma-aseen käyttöön ja käskytti miestä pudottamaan aseen kädestään. Mieshenkilö ei reagoinut käskytykseen ja hänen kiinniottamisen toimittamiseksi käytettiin etälamautinta. Tämän seurauksena mies otettiin kiinni ja käsiase saatiin poliisin haltuun.

Paikalle saapuneiden useiden poliisipartioiden toimesta muiden paikalta tavattujen henkilöiden hallusta tavattiin kaksi käsiasetta lisää.

– On harvinaista, että saman tapahtuman yhteydessä takavarikoidaan näin monta asetta. Aseiden alkuperää tutkitaan, mutta ne ovat todennäköisesti laittomia, sanoo tutkinnanjohtaja Kimmo Halme.

Lisäksi poliisi otti haltuunsa useita teräaseita. Paikalta otettiin kiinni yhteensä kahdeksan henkilöä, joiden kuulustelut on aloitettu tänä aamuna Jyväskylän poliisiasemalla.

– Vielä on epäselvää, miksi henkilöillä oli noin paljon aseita mukanaan, Halme sanoo.

Kiinniotettujen joukossa on niin naisia kuin miehiä. Kiinniotettujen joukossa ei ollut yhtään Jyväskylässä asuvaa henkilöä.

http://m.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli ... va/5961544
Korona on ohjannut itseäni aiempaa vahvemmin luomuruokaan ja kotimaisuuteen. Seurauksena suolistoni on aivan rautaisessa kunnossa, vaikka bakteerikanta oli hyvä jo aiemminkin.

Vastaa Viestiin